Yazık Oldu Milletin Parasına

İlyaslı Köyünde yaklaşık 3 milyon liraya mal olan ancak su kaçırdığından, su tutmayan baraj için onarım ihalesi düzenlendi.
Yazık Oldu Milletin Parasına

Merkez ilçeye bağlı İlyaslı Köyünde yapımına 2013 yılında başlanan ve 2015 yılında tamamlanan sulama barajı, 6 yıldır belli bir seviyeden sonra su tutmadığı için kullanılmaz haldeydi.

DSİ tarafından dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun “1000 günde 1000 gölet” projesi kapsamında yapılan sulama amaçlı baraj, yapımı sırasında gözden kaçan bir çatlak sonucu su tutmayınca baraj, 6 yıldır hiçbir şekilde kullanılmaz halde duruyordu.

Yaklaşık 3 milyon TL’ye mal olan barajın çatlaklarının onarılması için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü İzmir 2. Bölge Müdürlüğü, ihaleye çıktı.

İlanda: İhale konusu, “Uşak Merkez İlyaslı Göleti Yamaç İyileştirme ve Su Alma Yapısı İmalatı) Niteliği, türü ve miktarı:25.000 metreküp kazı yapılarak 2000 metreküp betonarme betonu ile su alma yapısı imalatı yapılması ve toplam 2.000 metre uzunluğunda enjeksiyon deliği açılarak enjeksiyon imalatı yapılması” olarak belirtildi ve ihaleye EKAP’tan başvurulabileceği, son başvuru tarihinin de 28 Ocak 2021 saat: 10.00 olduğu belirtildi.

YILDA 1 MİYON TL’DEN FAZLA GELİR ELDE EDİLECEKTİ

Uşak ili Merkez İlyaslı Köyü Tümenler deresi üzerinde inşa edilen Göletin gövde tipi ön yüzü Membran Kaya Dolgu, talvegden 24,55 metre yüksekliğinde. Gövde dolgu hacmi toplam 138 bin m3 olan gölet inşaatı tamamlandığında 688 bin m3 su depolanarak brüt 1240 dekar tarım arazisi sulu tarıma kavuşması hedeflenmişti.

Burada birken su ile Silaj Mısır (%10), Taze Fasulye (% 15), Yonca (%10), Meyve (%15), II. Ürün Silaj Mısır (% 10), II. Ürün Kışlık Sebze ( % 10 ) olarak belirlenmiştir. Proje tamamlanıp belirlenmiş olan ürün deseni ile yılda 1.153.830 TL gelir artışı elde edilmesi amaçlandı ve barajın açılışı 6 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

Ancak baraj yapımında gözden kaçırılan bir çatlak yüzünden suyun buradan akıp gitmesi ile baraj hiç bire zaman amaçlanan doğruda kullanılamadı ve akan su değil Uşaklının parası oldu.

Onarım için yapılan bu ihale ile hiç kullanılmayan barajın maddi zararı da katlanmış oldu.