Yaş ve prim şartları belli oldu! Ev hanımları nasıl emekli olacaklar?

Emekli olmak isteyen ev hanımlarına bekledikleri müjde açıklamasının ne zaman geleceği merakla bekleniyor. Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi ne zaman yapılacak? Ev hanımları hangi şartlarla emekli olacaklar?
Yaş ve prim şartları belli oldu! Ev hanımları nasıl emekli olacaklar?

Emekli olmak isteyen ev hanımları kendileri hakkında yapılacak olan yasal düzenlemeyi büyük bir heyecanla beklemeye devam ediyorlar. Ev hanımlarına verilecek olan bu hak bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sözüydü. Bu seçim sözünün tutulması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çalışma Bakanlığı’na talimat verdiği biliniyor. Çalışma Bakanlığı bu düzenleme işçin bir komisyon kurarak çalışmaları sürdürüyor. Bu komisyondan gelen bilgilere göre ev hanımlarının ne şekilde emekli olabilecekleri yavaş yavaş netleşmeye başladı.

EMEKLİLİK ŞARTLARI NE OLACAK?

Ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi şeklindeki sistem esasında emekliliğin kolaylaşması anlamına gelmiyor. Ev hanımları prim ve yaş şartlarını yerine getirerek emeklilik hakkı elde edebilecekler. Bu hakkı kullanabilmek için yıllarca prim ödemesi yapılması gerekecek. Bu prim ödemelerini aile bütçeleri içerisinde her ay karşılayabilecek olan kişiler şartları tamamlamaları halinde emekli olma imkanı bulabilecekler.

Emekli olmak için ev hanımlarının prim ödemeleri isteğe bağlı sigorta primi ödemesi kapsamında olacak. Dolayısıyla ev hanımları Bağkur üzerinden emekli olma imkanı bulabilecekler. Bağkur prim şartının da 7200 gün prim şartına düşürüleceği biliniyor. Bu çerçevede ev hanımları 7200 prim günü şartı ile emekli olabilecekler.

Ev hanımlarının emeklilikleri içim yaş şartları ise 58 olacak. Bu yaş şartında özel bir uygulama yapılacak. Bu uygulama çerçevesinde ev hanımları çocuklarının sayılarına göre emeklilik yaşında indirim hakkı elde edebilecekler. Bunun kaç yaş şeklinde olacağı henüz bilinmiyor. En fazla 6 yaşa kadar bir indirim uygulanabileceği tahmin edilirken buna dair koşullar netleşmiş değil.

YILDA 4 AYLIK PRİM DESTEĞİ!

Ev hanımlarına devlet emekli olabilmeleri için prim desteği verecek. Bu prim desteği ödenmesi gereken aylık primin üçte birlik kısmını kapsayacak. Ev hanımlarının ödeyecekleri aylık primin üçte birini devlet kalan üçte ikilik kısmını ise ev hanımlarının kendileri ödeyecek. Toplam hesap yapıldığında ise ev hanımlarının prim ödemelerinin yılda 4 ayını devlet ödemiş olacak. Kalan 8 ay ise ev hanımlarınca SGK’ya ödenecek.