Yaş şartsız emeklilik geldi! Yıllarca beklemeden hemen emekli oluyorlar!
Türkiye’de emeklilik sisteminde çalışanların aşmaya çalıştıkları en büyük engel yaş şartı oluyor. Şu anda emeklilikte yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak uygulanıyor. İlerleyen yıllarda bu yaş şartı kademeli olarak yükselecek ve hem kadınlarda hem de erkeklerde 65 olacak. Bundan dolayı yaş şartsız emeklilik oldukça önemli bir konu oluyor.
EYT’LİLER KURTULDU
Yaş şartı olmadan emekli olma imkanına sahip olanların başında EYT’liler geliyor. Yapılan EYT düzenlemesi ile beraber kapsam içerisinde olan kişilerden emekli olmak istediklerinde yaş şartı istenmiyor. Ancak kısmi emeklilikte kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı EYT’liler için de geçerli oluyor. Bunun dışında ise EYT’liler prim ve sigortalılık süresi şartları ile istedikleri yaşta emekli olabiliyorlar.
YAŞ ŞARTI OLMADAN EMEKLİLİK KOŞULLARI
Yaş şartı olmadan emekli olmak çok dar çerçevede SGK sisteminde yine bulunuyor. Bunun farklı koşulları olabiliyor. Bu koşullar değerlendirildiğinde özel durumları olan kişilerden taş şartı istenmiyor. İşte SGK mevzuatında bu imkanları SGK Başuzmanı İsa Karakaş açıkladı. Kimlerin bu imkanlardan hangi koşullarda yararlanabilecekleri belli oldu.
Kimlerin bu imkanlara sahip olabileceğini açıklayan İsa Karakaş, “İlk defa sigortalı oldukları dönemde çalışma gücü kaybı yüzde 60 ve üzerinde olanlar için malulen emeklilik hakları geçerli olmuyor. Bu kişiler engellilik erken emekliliğinden yararlanabilirler. Engel oranı yüzde 50 ile yüzde 59 arasındaysa en az 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün ile emekli olunabilir. Yüzde 40 ile 49 arasında engeli olanlar ise en az 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün ile emekli olabilirler. Bu kişiler için yaş şartı uygulanmamaktadır.” dedi.
Malulen emeklilik hakkında da bilgi veren İsa Karakaş, “Bu emeklilik için sigortalının çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmesi gerekiyor. Bu olmuş ise en az 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ile yaş şartsız emekli olmak mümkün oluyor.” ifadelerini kullandı.