Vergi Uzmanı Ozan Bingöl uyardı: “En iyimser senaryoda bile zam kaçınılmaz”

2026 yılıyla birlikte vatandaşların ödeyeceği vergi ve harçlarda ciddi artışlar gündemde. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, ocak ayı itibarıyla yürürlüğe girecek yeni tutarları paylaştı.
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl uyardı: “En iyimser senaryoda bile zam kaçınılmaz”

Bingöl, “En iyimser senaryoda bile” söz konusu zamların kaçınılmaz olduğunu öne sürerek, üretici fiyat endeksinin (ÜFE) kalan iki ayda sıfır çıkması durumunda dahi vergi ve harçlarda yüksek artışların yaşanacağını vurguladı. Açıklanan rakamlara göre, bazı kalemlerdeki artış oranı yüzde 25’i aşacak.

IMEI, Pasaport ve MTV’de Dikkat Çeken Artışlar

Vergi uzmanının açıkladığı tabloya göre, IMEI kayıt ücreti 45.614 TL’den 57.010 TL’ye çıkacak. Yurt dışı çıkış harcı, ağustosta yapılan artışın ardından ocakta yeniden yükselerek 1.250 TL olacak.

Üç yıllık pasaport ücreti 11.274 TL’den 14.092 TL’ye, araç muayene ücreti 2.620 TL’den 3.276 TL’ye, en düşük radar/trafik cezası 2.167 TL’den 2.710 TL’ye yükselecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de önemli artış gösterecek. Örneğin 2 yaşındaki 1.6 motorlu otomobilin MTV’si 9.627 TL’den 12.033 TL’ye çıkacak.

Damga Vergisi Üç Katına Yaklaştı

Damga vergisinde ise dikkat çekici bir artış yaşanacak. 2025’in ilk aylarında 441 TL olan tutar, ocakta önce 665 TL’ye, ardından kısa sürede 831 TL’ye yükselmiş olacak. Böylece damga vergisi bir yıl içinde neredeyse iki katına çıkmış olacak.

Bingöl, özellikle pasaport, MTV ve damga vergisi gibi kalemlerdeki artışların yüzde 25’in üzerinde olduğunu belirterek, “Vatandaşın yükü giderek ağırlaşıyor” değerlendirmesinde bulundu.