Vergi borcu nasıl sorgulanır?

Eskiden olduğu gibi vergi borcunuzu öğrenmek için resmi kurumları ziyaret etmenize gerek bulunmamaktadır. Vergi borcunuz ile ilgili bilgi almak artık internet üzerinden kolay şekilde sağlanabilmektedir.
Vergi borcu nasıl sorgulanır?
Internet üzerinden vergi borcunuzun olup olmadığını öğrenip vergi dairelerine gitmenize gerek kalmamıştır. Vergi borcunuz da ilgili bilgileri almak istiyor iseniz ya da vergi borcunuzun olup olmadığını sorgulamak istiyor iseniz e-devlet kapısından buna kolaylıkla ulaşabilirsiniz. E-devlet üzerinden vergi borcunuzun olup olmadığını sorgula ya bilmeniz için öncelikle e-devlet şifrenizi olması gerekmektedir. Aksi takdirde sistemden herhangi bir bilgiye ulaşamayacaksınız.

 

E-devlet kapısına giriş yaptığınız takdirde vergi borcu adı altında sorgulama yaparak karşınıza çıkan ilk sayfayı tıklayıp bilgileri öğrenebilmeniz oldukça pratik bir yöntemdir. Eğer e-devlet şifresini daha önce almamış iseniz PTT şubelerine giderek e-devlet şifresi talebinde bulunmanız gerekmektedir. PTT sizden T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu resmi bir evrak sizden talep edildikten sonra kısa bir süre içinde sizlere bir e-devlet şifresi oluşturulmaktadır. E-devlet şifresini PTT’den alabilmeniz için başvuru işlemini kendiniz yapmanız gerekmektedir. E-devlet üzerinden birçok işlem gerçekleştirildiği için başkasının adına kesinlikle e-devlet şifresi verilmemektedir.

 

Güncel Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır?
https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden kolay bir şekilde e-devlet kapısına girebilirsiniz.
• Giriş yaptığınız takdirde sayfanın en üst kısmından sağ tarafında bulunan giriş yap seçeneği butonuna basınız.
• Karşınıza çıkacak olan yeni sayfada sistem sizden ilk olarak T.C. kimlik numaranızı ve ardında e-devlet kapısına giriş yapabilmeniz için şifrenizi girmenizi isteyecektir.
• Gerekli bilgileri doldurduktan sonra sisteme giriş yap seçeneğinin olduğu butona basınız.
• İşlemleri doğru şekilde yaptığınızda karşınıza çıkacak ekranda e-devlet bütün alternatifleri kullanımınız için açık bir hal almış olacaktır.
• Karşımıza çıkan ekranda yer alan arama butonuna tıklayıp vergi sorgulama şeklinde arama yaptığınızda çıkan sonuçlardaki vergi borcu sorgulama (Gelir İdaresi Başkanlığı) seçeneğine tıklayarak devam ederiz.
• Açılmış olan ekranda borç bilgisi bulunamamıştır şeklinde bir bilgi bulunuyor ise vergi borcunuzun olmadığını anlayabilirsiniz. Vergi borcunuz bulunuyor ise gerekli detaylar sistemde karşınızda yapmış olduğunuz işlemler sonucunda görünecektir.