Vergi affı ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?

Geçtiğimiz günlerde devlete olan borçlara gelen yapılandırma paketinin ardından vergi affı gündeme geldi. Vergi borcu olan binlerce vatandaş gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak istiyor.
Vergi affı ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak?

Hükümet, seçimlerden önce pek çok müjde verdi. Devlete olan vergi ve ceza borçlarına ödeme kolaylığı sağlanacağı açıklanırken söz konusu paket Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Vatandaşlar paketin içeriği ve kapsamını merak ederken bir yandan da vergi borçlarına af gelip gelmeyeceğini merak ediyor.

VERGİ VE CEZALARA YAPILANDIRMA

Hükümetin yapılandırmaya ilişkin verdiği kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklif, vergi, prim, ceza gibi borçlarını kapsarken 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuru yapılabileceği kaydedildi. Peşin ödeme halinde yurtiçi ÜFE oranından yüzde 90'ı kadar indirim uygulanacağı belirtilen yapılandırma paketine ilişkin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş devlete olan vergi, prim, ceza borçlarıyla ilgili yeniden yapılandırmayı içeren ilgili kanun teklifinin tamamlandığını ve Meclis’e sunulduğunu açıkladı. Söz konusu teklif, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na (YİKOB) 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçların yapılandırılmasını kapsıyor.

MUSTAFA ELİTAŞ'TAN AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, ''Yurtiçi ÜFE ile ilgili özel bir düzenleme yapıyoruz'' diyerek sözlerini, ''Vatandaşlarımızın tüm borçlarını yapılandırma kapsamına aldık. Tüm vergiler, askerlik, daha önce hiç yapılandırmada yer almayan cezalar, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları gibi ne tür borç varsa yapılandırılıp ödenecek. Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, sahte belgeleri düzenleyenler kapsam dışında. 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvurulacak ve yapılandırılan tutarlar peşin veya taksitle ödenecek. Bu kanunda yapılandırılan borçlar 48 ayda tahsil edilebilecek. Peşin ödeme halinde yurtiçi ÜFE oranından yüzde 90 indirim olacak.'' ifadeleriyle noktaladı.

İlgili Haberler