Valör ne demek? Valör tarihi ne anlama geliyor?

Valör uygulama son dönemlerde merak edilen ekonomik terimlerden biri haline gelmiştir. BDDK tarafından uygulanacak valör uygulaması tanımı da yaygınlaştırmıştır.
Valör ne demek? Valör tarihi ne anlama geliyor?
Valör Uygulaması Nedir?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yapılacağı açıklanan valör uygulaması, kelime olarak değer demektir. Kökeni Fransızca olan valör, aslında bir şeyin değer kazanacağı tarihe gönderme yapar. İşleme konacak tarih olarak da düşünülebilmektedir.

 

Yapılan açıklamada 21.05.2020 tarih ve 9033 sayılı Kararı ile piyasaların istikrarlı bir şekilde işleyişinin devamı ve kredi sisteminin etkisini devam ettirmesi amacıyla bir detay verilmiştir. Buna göre 22.05.2020 tarihinden itibaren gerçek ve tüzel kişiler, 100 gram ve üzerindeki altın işlemlerinde, hesaba aktarım ve kullanıma açılma durumunun bir iş günü valörü gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır. Bu karar tüm bankalara Kuruluş Birlikleri ile duyurulacaktır.

 

Faiz hesaplamasında başlangıç oluşturan tarih valör nedir sorusuna yanıt vermektedir. Bir kredi hesabında alacak geçen hareketlerde işlemin devam ettiği ilk iş günü valör tarihidir. Borç geçen işlemler için de işlemin yapıldığı güne valör denir.

 

Valör Tarihi
Valör tarihi, bir vadeli mevduat hesabı açıldığında, buraya faiz kazancı oluşmasını beklediğinizde ilk faiz tarihi olarak düşünülebilir. Faizin ilk işlenmeye başladığı tarihtir. Genel olarak bankacılık sisteminde faiz hemen işlenmez bir gün geçince başlatılır. Vadeli hesabınızda faiz miktarı banka ve yatırdığınız miktara göre değişmektedir.

 

2 ve 3 Gün Valörlü Ne Demek?
Her bankada bir gün geçince faiz başlaması diye bir durum yoktur. Faiz 2 gün sonra ya da 3 gün geçince de başlayabilir. Bu durumda vadeli hesap açılışı ve para yatırılışının üzerinden kaç gün geçince faiz işlemeye başlarsa buna göre 3 gün valörlü, 2 gün valörlü denir. Gecikmeli başlayan bir faiz işlemesi olduğu için banka yüksek faiz verebilir. Bankanın paranızı kullanma sayısı ve faiz oranı arasında ilişki vardır. Bir bankada ayrıca her zaman bir gün gecikme yerine aynı gün işlem başlatılması da olasıdır. Valörlü veya valörsüz olarak yapılan işlemler için bankayla görüşme yapmanız ve hesabınızla alakalı anlaşmaya varmanız gerekir.