Vali Funda Kocabıyık, 18. Uluslararası İstanbul İplik Fuarında

Vali Funda Kocabıyık, 18. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı’na katılan Uşaklı firmaları ziyaret etti.
Vali Funda Kocabıyık, 18. Uluslararası İstanbul İplik Fuarında
Fuar organizasyonuna katkı sağlayan Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir ile birlikte fuarda stant kuran 13 Uşaklı firmayı gezen Vali Funda Kocabıyık, yöneticilerden bilgi aldı.

 

15 ülkeden yaklaşık 300 firmanın katıldığı fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Funda Kocabıyık, küresel bir sorun olan çevre kirliliği ve geri dönüşüme verilen önemin her geçen gün arttığını, Uşaklı iplik firmalarının bu anlamda çok önemli başarılara imza attığını söyledi.

 

Sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerin yanı sıra, hammadde fiyatlarında yaşanan artışlardan dolayı geri dönüşüm ile sıfır değer görülen atıkların ülke ekonomisine tekrar kazandırılmasına dünyada ciddi oranda destek verildiğini, Uşak’ın da bu anlamda liderlik yaptığını kaydeden Vali Funda Kocabıyık, “Ülkemizin ekonomisi ve üretiminde geniş bir yer tutan tekstil ve hazır giyim alanında, geri dönüşüm vazgeçilemez bir sektör haline gelmiştir. Dolayısıyla ülkemiz, üretim süreçlerindeki çevresel etkileri azaltmak, doğaya atıldığında oluşacak sorunları engellemek, tükenen petrolden daha uzun süre yararlanabilmek gibi nedenlerle tekstil atıklarının tekrar üretim sürecine sokulması konusunda büyüyen bir tablo çiziyor. Hayatımızın en temel ihtiyaçlarından başlayarak, pek çok alanda ihtiyaç duyulan ve üretimleri artarak devam eden tekstil ürünleri ile Uşak, ekonomik pazarda yerini almaktadır” dedi.

 

Uşak’ın sektöre sağladığı katkının altını çizen Vali Funda Kocabıyık şunları söyledi;
“ İlimizde iplik üretimini gerçekleştiren fabrikalarımız, çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilip ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilen atıklar ile tekstil geri dönüşüm sektöründe hızlı bir büyüme sergilemektedir. Uşak’ta toplamda günlük 1700 ton çöp temizlenmektedir. Bu sayede Türkiye’de bulunan; şifanoz tesislerince üretilen rejenere elyafın yüzde 80’ i, karnet tesislerinde geri dönüştürülen rejenere elyafın yüzde 70’ i, deri tabaklanması sırasında geri kazanılan yünün yüzde 38’i, PET şişelerin geri dönüşümünden oluşan elyafın yüzde 34’ünün geri kazanımı gerçekleşmektedir. İlimizde iplik sektöründe 110 firmada yaklaşık 12000 kişi çalışıyor. Türkiye ortalamasına bakıldığında, ilimiz open-end tesislerinde üretilen rejenere iplik üretiminin yüzde 75’ini ve geri dönüşümün yüzde 80’ini gerçekleştirmektedir. Uşak tekstil ve hammaddeleri sektörü yıllık ortalama 50 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmıştır. Sektörün 2019 senesi ihracatında yaşanan düşüşe rağmen, iç piyasanın talepleri ile firmalarımız yeni yatırımlar yapmıştır. 2020 senesi ise ihracat performansı açısından önemli bir başarıyla başlamıştır. 2019 yılı ocak ayında 4,4 milyon dolar ihracat yapan sektör temsilcileri 2020 yılı ocak ayında yüzde 37,2 artışla 6,1 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştır”

 

Türkiye’nin tekstilde geri dönüşüm merkezi olan Uşak’ın, uluslararası rekabet ve döngüsel ekonomik sistemin adapte edilebilmesi için gerekli olan beşeri sermayeye, teknik birikime ve rejenere iplik üretimi yapan üreticilere sahip olduğunu kaydeden Vali Funda Kocabıyık, hali hazırda yapılan çalışmalar, Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA), Uşak Üniversitesi, UTSO’nun ortak yürüttüğü AR-GE çalışmaları ve projeleri ile sıfır değer olarak kabul edilen atıkları ülkemiz için artı değer anlamına getirme çabasının süreceğini söyledi.

 

İstanbul İplik Fuarı’nın uluslararası tekstil sektörünü bir araya getirmesi, küresel iplik ticaretine ve tekstil üretimine yön veren satış ve pazarlama platformu olması bakımından önemine değinen Vali Funda Kocabıyık, fuarın sektöre yönelik gelişmelerden haberdar olunmasına, iş ortaklıklarına ilimizde ve ülkemizde gelişen iplik ve tekstil sektörünü tanıtmaya vesile olduğunu ifade etti.