UŞAK’TA YILDA 50 BİN TON MEYVE 155 BİN TON SEBZE ÜRETİLİYOR

Uşak Belediyesi, "Sınırlı Sorumlu Uşak Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” kurma hazırlıklarına başladı. Uşak Belediye Meclisi Şubat Ayı Toplantısı Belediye ve Meclis Başkanı Mehmet Çakın’ın yönetiminde AKM’de gerçekleştirildi. Gündemin en önemli maddesi; Uşak Belediyesi tarafından "Sınırlı Sorumlu Uşak Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi” kurulmak istenmesi ile ilgili madde oldu.
UŞAK’TA YILDA 50 BİN TON MEYVE 155 BİN TON SEBZE ÜRETİLİYOR

UŞAK’TA YILDA 50 BİN TON MEYVE 155 BİN TON SEBZE ÜRETİLİYOR

Meclis Gündeminde 25. sırada yer alan; “Uşak  ili  217.000  hektar  tarım  arazisinde  50.000  ton/yıl  meyve,  155.000  ton/yıl  sebze üretilmektedir. Bu alanlarda  yetişen meyve  ve  sebzelerin  üretiminden tüketiciye  ulaşımına  kadar  olan zincirde  bulunan  tüccar  ve  komisyoncu  faktörü  ile  bu  süreçte  raf  ömrü  ve  soğuk  hava  depolama yetersizliği  nedeniyle,  israf  olan  ürünler  gerek  ilimiz  ekonomisi  gerekse  ülke  ekonomisinin  olumsuz yönde etkilenmesine sebep olmaktadır.   Bu  nedenle ilimizde  kurulacak  olan  "Sınırlı Sorumlu Uşak Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin kurucu ortaklarından birisinin de Uşak Belediyesi olması planlanmaktadır. Bu itibarla Cumhurbaşkanlığı Makamından gerekli iznin alınması için kurulacak  kooperatife  ortak  olunmasını  ve ortaklık  sermaye  miktarı  ile  Uşak  Belediye  Başkanlığı  temsilcisi  hususlarının  belirlenmesi  amacıyla konunun görüşülerek karara bağlanması” maddesi hakkında Başkan Çakın Meclis üyelerini bilgilendirdi.

AMAÇ; GIDA FİYATLARINI DENGEDE TUTMAK

Çakın, “Kooperatif eli ile Uşak’ta ki üreticilerimizin başta olmak üzere ürünlerinin tarlada kalmaması ve rekabetçi piyasa koşulları oluşturulamadığı hallerde bu ürünlerinin alınabilmesi, tarımsal ürünlerin sıkıntısız bir şekilde tüketiciye ulaşmasını teminini sağlamaktır” dedi.

Kooperatif aracılığı ile ürünlerin daha süre muhafaza edilmesi için soğuk hava depoları ve meyve sebzeleri saklanacak yerleri kurmayı da hedeflediklerini belirten Çakın, “Atıl tarlaların etkin bir şekilde değerlendirilip daha uygun tarımsal gıda temin etmek ve ekonomiye kazandırmak istiyoruz.

Kooperatif kurmaktaki bir başka amacımız da tarımsal gıda ürünlerinde fahiş fiyat oynamaları olduğunda fiyatların vatandaş lehine dengelenmesi için kooperatif aracılığı ile faaliyet gösterilmesidir.

Ayrıca engelli insanlarımızın ve kadınlarımızın el emeği ve göz nuru ürünlerinin kooperatif aracılığı ile satışı ve iç ve dış pazarlarda pazarlanmasını kooperatif sayesinde temin edeceğiz” ifadesini kullandı.

SÖZ YETKİ KARAR BELEDİYEDE OLACAK

Belediye Meclis üyelerine kooperatif yönetiminin ve en büyük hissedarın kim olacağı konusunda da bilgiler veren Çakın, “Burada çok dikkat ettiğimiz bir hususlardan birisi; kooperatif yönetiminde belediyemizin hem etkin hem söz sahibi olmasıdır. Ana sözleşme ile ilgili düzenlemeler henüz yapılıyor. Tamamlanmış değil komisyonlara sevk edip orada sizlerle kapsamlı bir şekilde değerlendireceğiz.

Belediyemiz bu kooperatifin söz sahibi olduğunda daha başarılı olacaktır. Önce Cumhurbaşkanlığından onay alacağız. Onaya sunmak meclisten bu yetkiyi istiyoruz. Sonra yönetimi oluşturacağız. Bu kooperatif şehrimizin menfaatleri üzerine çalışacaktır” dedi.

Maddenin, Plan ve Bütçe ile  Hukuk komisyonlarına havale edilmesine oy birliği ile karar verildi.