Uşak’ta konut satışları ne alemde?

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Türkiye genelinde Ekim ayında 102 bin 660 konut satıldığını, geçen yılın Ekim ayına göre sert bir düşüş yaşandığını açıkladı.
Uşak’ta konut satışları ne alemde?

www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak bizde aynı dönemde Uşak’ta konut satışlarındaki son durumu mercek altına aldık. Konu ile görüşlerine başvurduğumuz uzman emlakçı Murat Altıner, okurlarımız için Uşak’taki emlak piyasasını değerlendirdi. Altıner, Uşaklılara konut alımı konusunda çok önemli önerilerde bulundu ve Uşak’ta emlak fiyatlarını semtlerine göre değerlendirdi.

TUİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,3 azalarak 102 bin 660 oldu. Konut satışlarında İstanbul 16 bin 987 konut satışı ve %16,5 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 8 bin 146 konut satışı ve %7,9 pay ile Ankara, 6 bin 323 konut satışı ve %6,2 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 30 konut ile Hakkari, 42 konut ile Ardahan ve 69 konut ile Bayburt oldu.

Uşak’ta konut satışlarında yüzde 25 azalma oldu

TUİK açıklamasında; Uşak’ta 2021 yılı Ekim ayında Uşak’ta 523 olan konut satışının 2022 yılı Ekim ayında yüzde 25 eksilerek 393’e düştüğü bilgisini verdi.

TUİK’in Uşak’ta geçen yıla göre konut satışlarında azalma yaşadığını gösteren rakamları inceleyen Altıner Emlak sahiplerinden Murat Altıner, “TUİK’in verileri Uşak genelinde doğru. Uşak özelinde şöyle bir durumla karşı karşıyız. Uşak’ın en gözde semtleri olan Kemalöz, Atatürk, Cumhuriyet gibi yerlerde sürekli bir konut edinme talebi var. Bu semtlerde talepleri karşılamada zorluk yaşıyoruz. Sanırım TUİK’in açıkladığı satışların tamamına yakını da bu semtlerde gerçekleşiyor.

Öte yandan, Dikilitaş, Aybey Mahallerinin tepelik alanlarından, Fevzi Çakmak Mahallesi mezarlık arkasından, Bozkurt, Işık, Köme, gibi birçok mahalleden konut edinme talebi yok denecek kadar az geliyor. Talepler, daha çok kent merkezi çevresinden geliyor.

Genel olarak yaşanan konut satışının azalmasında; inşaat malzeme fiyatlarının aşırı artması, artan döviz ve altın fiyatları nedeni ile piyasada para dolaşımının azalması, kredi çekilme oranları ve kredilerin limitlerinin geri çekilmesi gibi etkenleri ve en az alıcısı kadar talip olup da ev alamayan bir kitle olduğunu da unutmayalım” dedi.

Altıner Uşak’ta semt semt ev satış ve kira fiyatlarını da şöyle değerlendirdi:

Atatürk Mahallesi: Burada 5-6 katlı çift daire şeklinde çok katlı binalara imar izni verildiği için Uşak’ın şu anda gözde semtlerinden birisi haline geldi. Eski evler satılıyor. Yerlerine çok katlı apartmanlar dikiliyor.

Atatürk Mahallesi şu anda, avukat, doktor, hemşire gibi meslek gruplarının tercih ettiği semt haline geldi. Burada 3+1 daireler 900 bin – 1,5 milyon TL arasında satılıyor. Kira bedelleri 2+1’ler için 2200 TL’den başlıyor. Tabi kiralık ev bulabilirseniz.

Fatih Mahallesi: Atatürk Mahallesi için verdiğim tüm bilgiler Fatih Mahallesi için de geçerli. Bu semtimizde de aşırı bir konut edinme talebi var. 3+1 daireler 900 bin – 1,5 milyon TL arasında satılıyor. Kiralık ev bulma şansınız yok gibi.

Kemalöz Mahallesinde villa tipi evler çok rağbet görüyor: Öteden beri Uşak’ın en gözde semti Kemalöz Mahallesi olarak bilinir. Uşak’ta yaşayan vatandaşlarımızın konut edinme hayali kurduğu bir yerdir.

Buradan konut edinmek istiyorsanız, 3+1 bir daire için 1 milyon 300 bin TL – 2 milyon 500 bin TL arası bir parayı gözden çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.

Kemalöz mahallesinde hiç kiralık ev aramayın. Bulursanız da aylık 4 bin lira civarında bir para ödemeniz gerekebilir. Boş arsa da bulmak mümkün görünmüyor.

Bu mahallemizde en çok rağbet gören konut türü villalar oldu. Villa fiyatları da 6 milyon TL – 12 Milyon TL arasında değişiyor.

Atapark (Cumhuriyet Mahallesi) civarı: Cumhuriyet Mahallesi, valilik konağı civarı ve Atapark dışında kalan yapılar daha çok 3+1 öğrenci apartları şeklinde. Kiralarda 4 bin TL’den başlıyor.

Atapark’a bakan popüler binalarda 3+1 dairelerin satış fiyatı 1 milyon 400 binden başlıyor. 2 milyon 200 bin TL’ye kadar çıkıyor. Kiralar da 5 ile 7 bin TL civarında.

Uzmanından konut almak isteyenler çok önemli tavsiyeler

Vatandaşların, konut fiyatlarındaki sert düşüşe aldanmamalarını isteyen Altıner Emlakçılık ortaklarından Murat Altıner; “Gayrimenkul sektöründe kredilerin açılmasını bekliyoruz.

Yılbaşında krediler açılırsa, konut edinme talebinde patlama yaşanabilir ve fiyatlar daha da artabilir. Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen vatandaşlarımız, yatırımlarını şimdiden yaparlarsa karlı çıkabilirler” önerisinde bulundu.

(SALİH KILINÇ / HABER)