Uşak’ta 2019 yılında üretim arttı

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir, 2019’da global ve bölgesel etkilerin yanı sıra Türkiye de kendisine özgü sorunlar nedeniyle ekonomik ve finansal zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çekerek, Uşak sanayisi ve iş dünyasının üretimi ve ihracatı artırmayı başardığını rakamlarla anlattı.
Uşak’ta 2019 yılında üretim arttı
Kandemir, “Döviz kurlarındaki dalgalanmayla birlikte üretim maliyetlerimiz arttı. Enerji fiyatları yükseldi.
Ancak şartlar üretmek ve yatırım yapmak için zorlaşsa da, maliyetler artsa da bizim yatırım hedeflerimizden, üretimden ve ihracattan vazgeçme şansımız yok.
Ürettikçe güçlenecek, güçlendikçe büyüyecek bir Türkiye için azimle çalışmaya devam edeceğiz.

Rakamlar geçen sene Uşak olarak bunu başardığımızı söylüyor. Üretim artışının en güzel göstergelerinden biri sanayideki kullanılan enerji kaynaklarına ait rakamlardır. Ne kadar fazla enerji tüketiliyorsa o kadar fazla üretim gerçekleşiyor demektir. Uşak sanayi için bu enerji kaynakları elektrik ve doğalgaz durumunda.
Elektrik kullanımına baktığımızda geçen sene Uşak sanayisi toplamda 1 milyar 11 milyon kw/h saatlik bir harcama gerçekleştirmiş durumda. Bu rakam 2018 senesinde 912 milyon kw/h’di. Yani %10,92’lik bir artış gerçekleşmiş durumda.

Benzer bir durum doğalgaz rakamlarında da önümüze çıkmaktadır. 2018’de 143 milyon 363 bin 495 metreküp olan doğalgaz kullanım miktarımız, 2019’da 159 milyon 340 bin 231 metreküpe yükselmiştir. Aradaki yükseliş oranı yüzde 11,14 düzeyindedir. Konutlarla beraber 2019’da, 219 milyon 480 bin 494 metreküplük bir kullanım söz konusudur. İlimizin büyük çapta faaliyet gösteren ve doğalgazı yoğun olarak kullanan bir seramik fabrikasının son 3 aydır kapalı olmasına rağmen, doğalgaz kullanım oranındaki artış sevindiricidir.

Sanayi üretimi artışı söz konusu olduğunda istihdam da doğal olarak artar. En son açıklanan Ekim ayı verilerine baktığımızda; Ocak ayında 67 bin 992 olan rakamımız, Ekim 2019’da 72 bin 559 kişi olmuştur. Ekim ayı itibari ile istihdamda %6’lık bir artış olmuştur. Aralık verileri geldiğinde bu rakamlarda daha da iyileşmenin olduğunu fark edeceğiz. Yine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Ekim ayı verilerine baktığımızda, ilimizdeki istihdam yükünün büyük bölümünü KOBİ’lerimizin çektiğini görmekteyiz.

2018’de, 1000 kişi üzeri çalıştıran hiçbir firmamız yokken, 2019’da 1 şirketimiz bu eksikliği kapattı. 500 kişi ve üzeri personel istihdam eden şirketlerimizin sayısı 5’den 8’e çıktı. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizde; İstihdamın artması yönünde pek çok çalışma gerçekleştirdik” dedi.