Uşak’ta 1500 işyeri açıldı 800 işyeri kapandı

Uşak’ta 1 Ocak – 31 Ekim tarihleri arasında 1500 işyeri açılırken, 800 işyeri kapandı. Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Esnaf Odası Başkanı Atalay Savaş, küçük esnafın yüksek kiralar ve her sokakta açılan sayısız zincir marketler yüzünden zor günler yaşadığını belirtti.
Uşak’ta 1500 işyeri açıldı 800 işyeri kapandı

Savaş, yeni açılan işyeri sayısının kapanandan fazla olmasını da Uşak’ta üniversite öğrencilerine yönelik gıda ve eğlence sektöründeki işyeri ihtiyacına bağladı.

“Son zamlardan sonra Uşak’ta faaliyet gösteren küçük esnafın durumunun iyi olduğunu söyleyemeyiz. Bunun nedenlerin arasında yüksek kiraları söyleyebilirim. En önemli neden olarak her sokakta açılan zincir marketleri gösterebilirim. Zincir marketlerin önüne geçecek tek yol olan perakende satış yasasının çıkmaması da küçük esnafımızı zor durumda bırakmıştır.

Küçük esnafımızın en önemli halkalarından birisi mahalle bakkallarıdır. Mahalle bakkalı aynı zamanda mahallenin bekçisidir. Bekçinin elinden cop ve diğer silahlarını alırsanız kötü niyetli insanlara müdahale etme şansı yoktur.

Fütursuzca açılan bu zincir marketler, beyaz eşyadan ayakkabıya her türlü malzeme satıyor. Bu da küçük esnafı olumsuz etkiliyor.

Esnaf sicil kayıtlarına göre, İlimizde 1Ocak 2022 tarihinden itibaren küçük esnafımız 1500 civarında işyeri açarken, 800 civarında esnafımızda işyerlerini kapatmak durumunda kalmıştır” dedi.

Uşak’ta 2022 yılı başından açılan işyeri sayısının kapanandan fazla olmasını da değerlendiren Savaş, “İnsanlar, umut içerisinde. Bir şeyler bekleyerek yeni işyeri açıyor. Birde işyeri açarken devletin sağladığı teşvik ve uygun krediler cazip geliyor.

Yeni işyeri açılmasında en önemli faktörlerden birisi de Uşak üniversitesi ’ne il dışından gelen öğrencilerin harcamalarıdır. Yeni açılan işyerleri daha çok gıda ve gençlerin rağbet ettiği kafe benzeri eğlence merkezleridir” ifadesini kullandı.

(SALİH KILINÇ / HABER)