Uşak Üniversitesi’nden yeni proje: Yeşil OSB

Uşak Üniversitesi Danışma Kurulunda alınan karar gereği hazırlanan, ‘İklim Değişikliği, Özel Sektöre Etkileri, Yeşil Ekonomi ve Yeşil OSB’ler’ ile ilgili Uşak Ticaret ve Sanayi Odasında (UTSO) bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Uşak Üniversitesi’nden yeni proje: Yeşil OSB

Toplantıya, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir, Uşak Üniversitesi Danışma Kurulu üyeleri, konuyla ilgili il müdürleri ve sanayiciler katıldı.

Savaş, “Üniversite-sanayi işbirliği ile OSB’lerimizin yeşil ekonomiye geçişini hızlandıracağız.”

Geçtiğimiz aylarda yapılan Uşak Üniversitesi Danışma Kurulu toplantısında; devletimizin de taraf olduğu Paris İklim Sözleşmesi (Yeşil Mutabakat) gereğince Uşak için neler yapılabilir üzerinde konuşulduğunu ve toplantı sonrası üniversite olarak bir çalışma yaptıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Savaş, “UTSO’da bir araya gelerek danışma kurulu üyelerimize ve sanayicilerimize, yaptığımız çalışma ile ilgili bilgi aktardık. Özellikle ‘Yeşil Ekonomi’ konusunda yapacaklarımızı ele aldık. Uşak hali hazırda Türkiye'deki tekstil geri dönüşümünün yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. UTSO Başkanımız Suat Selim Kandemir, OSB’lerimizin de ‘Yeşil OSB’ olmak için alt yapılarının mevcut olduğunu belirtiyor. Elimizdeki veriler, Uşak sanayisinin bu dönüşüme hazır olduğunu gösteriyor. Üniversite-sanayi işbirliği ile şehrimizdeki tüm OSB’lerimizin yeşil ekonomiye geçişini hızlandıracağız.” dedi.

Dünyada Trend Yeşil Ekonomi

Tüm dünyada, ekonomi trendinin yeşil ekonomiye doğru gittiğini aktaran UTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kandemir, "Uşaklı Sanayiciler olarak bizler de ülkemizin karbon ayak izini azaltmaya ve yeşil OSB vizyonuyla dünyadaki ekonomik trende hazır olmak için çalışıyoruz. G7 Zirvesinde dünyanın en büyük 32 moda firması, geri dönüştürülmüş ham madde kullanımı sözü verdi. Artık büyük markalar geri dönüştürülmüş ham maddeleri talep ediyorlar. İlimiz, Türkiye'deki tekstil geri dönüşümünün büyük bölümünü karşılıyor. Üniversitemiz ile el ele vererek şehrimizi geleceğe hazırlamak ve Uşak'ı ülkemiz adına dünyanın geri dönüşümde marka şehirlerinden biri haline getirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İklim Değişikliğinin Özel Sektöre Etkileri Konuşuldu

Toplantıda, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yalçın Aşkın Öktem tarafından, ‘‘İklim Değişikliğinin Özel Sektöre Etkileri’’ adlı sunum gerçekleştirildi. Öktem sunumunda; İklim Değişikliği Nedir? Küresel Isınma Nedenleri, Küresel Isınmanın Etkileri, İklim Değişikliğinin Ülkemize Etkileri, İklim Değişikliğini Kontrol Altına Alma Çalışmaları, Kyoto Protokolü ve Paris Antlaşması, Paris Antlaşmasının Önemli Özellikleri, Türkiye’nin Paris Antlaşmasını Onaylaması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Yeşil Mutabakat Çerçevesinde Ülkemizdeki Eylem Planının Hazırlık Süreci, Avrupa Yeşil Mutabakatının Ülkemize Etkileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı – Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi – Çevresel ve Sosyal Yönetim Çerçevesi, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Yeşil OSB Sertifikası ve Sertifikasyon Süreci hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Sunumun ardından toplantı, soruların cevaplanması ve karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.

(SALİH KILINÇ / HABER)