Uşak tekstilindeki duraklama 2023 yılında 5 bin kişiyi işsiz bırakabilir

Uşak sanayisinin belkemiği olan tekstil sektörünün, yüksek enflasyon, artan maliyetler ve dünya tekstil piyasasının doyuma ulaşması gibi nedenlerden dolayı, durma noktasına geldiği belirtildi.
Uşak tekstilindeki duraklama 2023 yılında 5 bin kişiyi işsiz bırakabilir

www.usakgundem.com İnternet Sitesi olarak görüştüğümüz, Uşak’ta üretim yapan sanayici ve iş insanları, bu olumsuzluğun sürmesi halinde 2023 yılında en az 5 bin kişinin işsiz kalmasından duydukları endişeyi dile getirdiler.

Uşak tekstili devam mı tamam mı” noktasına geldi

Bir iki yıl öncesine kadar yeni yatırımlar peşinde olan Uşak sanayicisinin artık tamam mı devam mı noktasına geldiğini kaydeden sanayiciler, bunun nedenlerini şöyle sıraladı:

“Dünyada modanın getirdiği bir tekstil atığı var. Bazı istatistikler, dünyada yaşayan herhangi bir insanın 5 yıl hiç giysi almadan yaşayabileceğini söylüyor. Bu olumsuz durum sadece bizde değil. Çin, Hindistan ve diğer tekstil üreticisi ülkelerde de tekstil sektöründe büyük bir duraklama yaşanıyor. Hatta Çin, kendi insanını doyurmak için ihracatı durdurdu. Dünya tekstil üretimine doyduğu için ihracatlar yavaşladı ve üretim durma noktasına geldi.

Pandemiden sonra ülkemizde enerji maliyetlerinde yaşanan aşırı artış ve asgari ücretin yüzde 50’lere varan oranda artmasını da tekstil üretimini olumsuz etkileyen faktörler arasında sayabiliriz.

Uşak’ta tekstil ve deri sektörü 2023 yılında da iyi sinyaller vermiyor

Girmemize sayılı günlerin kaldığı 2023 yılında da Uşak tekstil ve deri sektörünü hiç de iyi günler beklemiyor.

Yeni yılın ilk 6 ayı için kapanmalar söz konusu olabilir. Bu da 284 işletmesi olan ve 12 bin 500 kişiyi istihdam eden Uşak Organize Sanayi Bölgesi ve 3 bin 660 kişiyi istihdam eden ve faal 195 işletmesi olan Uşak Deri ve Karma OSB’de en az 5 bin işçinin işsiz kalması manasına geliyor.

İnşallah yaşanmaz. Ama önümüzdeki 6 ayda Uşak’ta da yüzde 30 civarında bir kapasite daralması görülebilir. Tekstil ve deri sektöründe düzelme, araya yine Rusya – Ukrayna savaşı gibi dünyayı olumsuz etkileyecek nedenler girmezse, ancak 2023 yılının son çeyreğinde görülebilir.

Devletin sektöre finans anlamında orta ve uzun vadede destek olması gerekiyor. Yenileme yatırımlarına ihtiyaç var. Artık firmalar tamam mı devam mı noktasına geldi".

(SALİH KILINÇ / ARAŞTIRMA HABER)