Uşak Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi

Uşak Belediyesi UTAŞ ve Öz Orman İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre işçilerin eline aylık 2 bin 450 civarında para geçecek.
Uşak Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi

Anlaşma ilk etapta UTAŞ’da park ve bahçe işlerinde çalışan 90 işçiyi kapsarken, Pazartesi günü de yine Hak – İş Konfederasyonu’na bağlı Genel-İş üyesi bin civarında işçi için de masaya oturulacağı duyuruldu.
Atatürk Kültür Merkezi’nde Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ve Öz Orman İş Genel Başkanı Settar Arslan arasında imzalanan anlaşmaya göre; 1 Temmuz tarihinden geçerli olan sözleşmede işçilere, enflasyon farkı olarak yüzde 3, sonraki dönemlerde yüzde 4 + yüzde 4 ücret artışı yapılırken 52 maş ikramiye, gıda, giyecek, eğitim yardımları ile ilk etapta 2 bin 450 TL civarında aylık geçecek.
“İŞÇİNİN MAAŞINI EN ÜST SEVİYEDEN ÖDEYELİM İSTEDİK”
Arslan, UTAŞ’I kast ederek, işveren, taşeron ve sendika arsında imzalanan bir toplu iş sözleşmesine Türkiye’nin ilk kez şahit olduğunu dile getirdi.
İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “UTAŞ Uşak Belediyesi’ne ait bir şirkettir. Uşak Belediyesi ile birlikte Uşak halkına hizmet eden bir şirkettir. Birazdan burada şirket işçilerimiz için toplu sözleşme imzalayacağız.
UTAŞ’ımızda çalışan ve sendika üyesi olan tüm işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeden faydalanacaktır. Ana hatları ile bin 30 civarında işçimiz bu sözleşmeden yararlanacak. Bugün Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Orman İş Sendikası ile Pazartesi günü da Genel-İş ile imzalayacağız.


İşçilerimizin bizim için mukaddestir. Yaklaşık 5 yıldır gece gündüz siz işçilerimizle halkımıza hizmet ettik. İşçi kardeşlerimiz cefakar ve vefakarca bize çok yardımcı oldu.
Elbirliği ile Uşak’ı gelinir geçilir bir yer olmaktan çıkardık ve yaşanır bir haline getirdik. Hepinizin emeği var, hepinizin alın teri var. Bizde istedik ki belediyemizin bütçesi doğrultusunda alın terinizin, emeğinizin karşılığını en üst seviyeden ödeyelim istedik.
Ana hatları ile sözleşmemiz hakkında şu bilgileri verebilirim: Yetki 1 Temmuz’dan geçerli olduğu için sözleşmemiz geçmişe dönük olarak 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren geçerli. Yılbaşından itibaren enflasyon + yüzde 3’lük bir artışımız var. Sonraki iki dönem itibarıyla yüzde 4 +yüzde 4 artış oranı belirledik. Bunun yanında 52 gün ikramiye ve yakacak yardımlarımız var.
Bu güzel sözleşmeyi oluşturan UTAŞ Genel Müdürüne, müzakereyi yürüten tüm arkadaşlarımıza, Öz Orman İş Başkanı Sayın Settar Arslan ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Ekrem Savaş Hocama ve hasseden siz Değerli işçi kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Sözleşmemiz hayırlı uğurlu olsun” dedi.


“BU SÖZLEŞMENİN TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK”
Öz Orman İş Genel Başkanı Settar  Arslan da, işveren olarak belediye, taşeronlarını, işçilerin de bulunduğu bir toplu sözleşmenin Uşak Belediyesi ve z Orman İş Sendikası olarak Türkiye de ilk kez bir toplu iş sözleşmesi imzalandığına dikkat çekti.
Arslan, “Bu ilkin nedeni, işverenin emeğe nasıl saygı ile baktığının göstergesidir. Emeğe farklı baksaydı, farklı sözler sarf edebilirdi. İşçinin alın teri kurumadan verin” diyen bir anlayıştan geliyoruz.
Sözleşmenin 1 Temmuz’dan başlaması ev geriye dönük haklarınızın alacaksınız. 1 Ocak’tan itibaren de yüzde 3 fark ve sonra yüzde 4+4 artışlarla 52 gün ikramiye, eğitim yardımı olacak. Türkiye de bu rakamların yakalanması mümkün değil. Buradan bir kere daha belediye başkanımıza, UTAŞ Genel Müdürüne ve müzakere yapan arkadaşlarımıza sizler adına teşekkür ediyorum” dedi.


Uşak’tan 40 yıldır gelir geçerim. Parkları ile laleli direkleri ile gerçekten nefes alınacak ve yaşanacak yer almış. Ankara yolunda görüntü değişmiş. Lale motifli aydınlatmalar bir emeğin bir fikrin toplum için derdi olanların üreteceği şeylerdir. Uşak halı dokuma evleri ile, ciridi ile müzeleri ile bir kültür merkezi olmuş” tespitinde bulundu.
Daha sonra Genel Başkan Arslan, Başkan Cahan, Rektör Savaş ve sözleşmede emeği geçenlere teşekkür mahiyetinde hediyeler verdi. Başkan Cahan da Arslan’a Eşme kilimi hediye etti.