Trafik sigortası neden yüksek çıkar

Trafik sigortası yaptırmak, Karayolları Trafik kanuna göre zorunludur. Yani zorunlu trafik sigortası da diyebiliriz. Araç sahibi tarafından yaptırılan ve karşı tarafa verilebilecek hem maddi hem de bedeni zararları güvence altına almaya trafik sigortası denilmektedir.
Trafik sigortası neden yüksek çıkar

Trafik sigortasını yaptırmayan kişilerin trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Ayrıca trafik sigortasının her yıl yenilenmesi zorunludur. Trafik sigortasını daha önce hiç yaptırmamış kişiler için bazı yaptırımlar uygulanmaktadır.

TRAFİK SİGORTASI NEDEN YÜKSEK ÇIKMAKTADIR?

Trafik sigortasında primin yükselmesinin bazı sebepleri vardır. Bu sebepler ise şu şekildedir:

*Öncelikle sahip olduğumuz aracın kayıtlı olduğu il önem arz etmektedir. Pek çok kişi bu durumdan haberdar değildir. Haberdar olanlar da zaten araç alımını büyükşehirlerden değil, daha küçük yerleşim yerlerinden tercih etmektedir. Bunun sebebi ise Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük ve kalabalık şehirlerde aracın kaza yapma olasılığının artması ile birlikte sigorta priminin de yükselmesidir.

*Sahip olunan araç, ticari veya hususi ise de priminde farklılık oluşmaktadır.

*Aracın marke ve modeli de o etkenler arasındadır. Model yükseldikçe primde doğru orantıda artmaktadır.

*Tıpkı hususi- ticari ayrımı gibi aracın cinsi de bu oranları değiştirmektedir. Minibüs, kamyonet gibi cinse sahip olan araçların priminde farklılıklar oluşmaktadır.

Trafik sigortasında 2017 yılından itibaren tavan fiyat uygulaması gerçekleşmektedir. Yani sigorta firmaları tavan fiyatın üzerine çıkamaz. Böylece karışıklığın önüne geçildi. Bizler de piyasayı araştırıp, bizler için en uygun olanı tercih edebiliriz.

TRAFİK SİGORTASI HASARIZLIK İNDİRİMİ NEDİR?

Trafik sigortasında hasarsızlık indirimi tabiri araç sahiplerine yabancı gelmeyen bir kavramdır. Zorunlu olan trafik sigortasında ilk yılını hasarsız olarak tamamlayan kişiler, basamak basamak yükselmektedir. Örneğin; ilk yılı hasarsız tamamlayanlar 5. Basamağa yükselirken, ikinci yılı tamamlayanlar 6. Basamağa yükselmektedir. Bu da yüzde olarak yansımaktadır. 5.Basamağın yüzde 10 olması gibi. Trafiğe yeni çıkan kişiler için 4.basamaktan başlanır ve prim indirimi uygulanmaz.

Trafik sigortası yaptırırken tavan fiyat uygulamasının bazı ölçütlere göre ayarlandığını bilelim ve sigorta şirketlerinin teklifleri doğrultusunda bizler için en uygun olana yönelmeyi ihmal etmeyelim.