TCMB Başkanı 2023 yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

TCMB Şahap Kavcıoğlu 2023 yılının ilk enflasyon raporu hakkında bir sunum yaptı. Başkan Kavcıoğlu, 2023 ve 2024 yıl sonu TCMB enflasyon tahminini açıkladı.
TCMB Başkanı 2023 yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2023 yılına ait enflasyon raporu sunumunu kameralar karşısında sunuyor. 2023 ve 2024 yıl sonu TCMB enflasyon tahmini açıklanırken tahmin değişmeyerek yüzde 22,3 olarak açıklandı. 

TCMB ENFLASYON RAPORU SUNULDU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon sunumunu gerçekleştirerek enflasyon tahminlerini açıkladı. Dünya genelinde yaşanan enerji krizine ilişin açıklama yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, ''Enerji fiyatları şoku 2022 yılında başta enflasyon olmak üzere tüm ekonomik göstergeleri etkileyen bir boyut kazanmıştır. Son dönemde enerji fiyatlarında önemli gerilemelerle birlikte normalleşme eğilimi görülmeye başlanmıştır.'' diyerek bilgiler verdi.

TCMB 2023-2024 ENFLASYON TAHMİNİ BEKLENTİSİ 

TCMB Başkanı Kavcıoğlu tarafında yapılan sunumda şu ifadeler yer aldı; ''Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş ile birlikte fiyatlama davranışlarının da ekonomik temellerle uyumlu hale geldiğini göreceğiz. Aylık enflasyon tarihi ortalamalara yakınsıyor. Parasal aktarımın güçlenmesi için bütüncül bir anlayışla uyguladığımız politikalarımız etkili olmaya devam etmektedir. 2022 yılında KOBİ'lere 2021 yılı tutarının 7 katı kadar kredi kullanımı sağlanmıştır. İhracat kapasitemizi geliştirmemiz gerekiyor. TL cinsi menkul kıymet faizleri Haziran'dan beri politika faizine yakınsayarak 16 puan azaldı." TCMB Başkanı Kavcıoğlu, konuşmasında enflasyonda eğilim sürecinin başladığını aktardı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "Enflasyon Kasım-Aralık aylarında ivme kaybetmiştir. Enflasyondaki yavaşlama çekirdek enflasyon göstergeleriyle de desteklenmektedir. Merkez Bankası 2023 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi, yüzde 22,3 olarak korudu. 2024 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 8,8 olarak sabit tutuldu. Kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrarı gözetmeyi sürdüreceğiz. Liralaşma stratejisini daha da güçlendirerek kararlılıkla uygulayacağız. Kredi büyüme hızı fiyat istikrarını destekleyici yönde hedef enflasyon patikasıyla uyumlu olacak." dedi.

"SINIRLI İVME KAYBINA RAĞMEN EKONOMİMİZ BÜYÜDÜ"

Açıklamalarına devam eden TCMB Başkanı Kavcıoğlu, ''2023 yılına ilişkin enflasyon beklentileri birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de aşağı yönlü güncellenmeye başlamıştır. 2023 yılına ilişkin büyüme tahminleri birçok ülkede Kasım ayından bu yana yukarı yönlü güncellenmektedir. Türkiye'de büyümenin sağlam temeller üzerinde olduğunu görmekteyiz. Yılın üçüncü çeyreğinde dış talep görünümü nedeniyle sınırlı ivme kaybına rağmen Türkiye ekonomisi büyümüştür. Yatırımlar olumsuz küresel görünüme rağmen kesintisiz olarak devam etmiştir. Ticari kredilerin üretim ve yatırımlara yönelik kullanımı desteklenmiştir. Net ihracat büyümeye son 7 çeyrek boyunca aralıksız katkı sağladı. 3. çeyrekte sanayi üretiminde dış talebin olumsuz etkileri sınırlı olarak hissedilmiştir. İşgücü piyasası sağlıklı gelişimini sürdürmektedir. Türkiye OECD ülkeleri arasında pandemi öncesinden bu yana istihdam sayısını en fazla artıran ülkelerden biri olmuştur.Turizm sektörü cari dengeye ciddi bir katkı sağlamıştır. İhracat sağlam ekonomik temeller üzerindeki güçlü seyrine devam etmiştir. 2022'de enerji ithalatının milli gelirdeki payı tarihi yüksek seviye olan yüzde 11 düzeyine çıktı. 2022'de cari açığımız yükselmiştir. Son dönemdeki enerji ve paritedeki gelişmelerin etkisiyle cari açığın gerilemesi beklenmektedir. Enerji fiyatları dışlandığında 2022'de ekonomimiz cari fazla vermiştir." diyerek ekonomik büyümeye dikkati çekti.