Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin fiyat sabitleme uygulamasını diğer marketler yapacak mı?
Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin fiyat sabitleme uygulamasını diğer marketler yapacak mı? - Ramazan ayı ile birlikte market raflarına zam gelirken Tarım Kredi Kooperatif Marketleri tarafından yeni bir karar alındı. Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde ramazan ayı boyunca temel gıda ve temizlik ürünlerinde fiyatlar sabitlendi. 900 üründe fiyatları sabitlenirken ürünlerde detaylı olarak açıklandı. İstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bununla birlikte vatandaşlar, ''Fiyat sabitleme dalgası zincir marketlerde de olacak mı?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu piyasadaki son durumu aktararak anlattı.
''3 AY BOYUNCA ETİKETLER DEĞİŞMEMELİ''
Şubat ayından itibaren et fiyatlarına yapılan zamlar, ramazan ayında endişeye neden olunca özel sektör ve devlet harekete geçti. Türkiye Perakendeciler Federasyonu bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Et ve Süt Kurumu (ESK) yetkilileri, bir araya gelerek bir çalışma yaptı. Çalışma sonrasında et fiyatlarını ramazan ayı boyunca sabitleme kararı alındı. Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde ramazan ayı boyunca temel gıda ve temizlik ürünlerinde fiyatlar sabitlendi.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fiyat sabitmeleme kararı ile ilgili olarak ''Bizim zincir marketler ne duruyorlar. Derhal benzer bir karar alıp seçim sürecinin bir ay sonrasına kadar asgariden fiyatları sabitlediklerini açıklamalıdırlar. Bu da 3 aya tekabül ediyor. 3 ay boyunca etiketler değişmemeli. Enflasyonist ortamda zam yapmaya alışmış olan bazı fırsatçılar kendilerine çeki düzen vermelidirler. Ülkemizde döviz fiyatı ve akaryakıt fiyatları yükselmediği halde alışkanlıkla zam yaptırmaktan vazgeçmelidirler.'' dedi.
FİYAT SABİTLEME UYGULAMASI YENİ ZAMLARIN ÖNÜNE GEÇER Mİ?
Tarım Kredi Kooperatifleri Marketlerinin fiyat sabitlemesinin ardından bu uygulamanın yeni zamların önüne geçip geçmeyeceği de merak konusu oldu. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Ağaoğlu, ''Tarım Kredi Kooperatifleri, Et Süt Kurumu ile anlaşan PERDER üyelerinin et fiyatlarında bu standart belirleme çabalarına ilaveten Tarım Bakanlığı’mızın et sıkıntısını önlemek ve fiyat artışlarının önüne geçebilmek için ithalat izni verdiği tüccarlarımızın ne kadar hayvan ithal ettiği ve bunların ne kadarını piyasaya sürdüğü incelenmeli, araştırılmalıdır. Çünkü duyumlarımıza göre fiyat artışına yol açmak için 100 bin baş hayvan ithal eden firma bunun çok az kısmını keserek piyasaya sürmekte böylelikle talep karşılanamayınca fiyatın yükselmesini amaçlamaktadır. Tüketiciler karşılaştıkları fahiş fiyatla ilgili etiketleri fotoğraflayarak Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na internet üzerinden iletebilecekleri gibi ALO 175 tüketici hattına da 7/24 ihbarda bulunmalıdırlar. Birileri fiyatlar artsın diye kırmızı et piyasasında spekülatif manevralar yapmaktadır. Bu husus yetkililer ve kamuyu tarafından görülmektedir.'' diyerek sözlerini sonlandırdı. Ağaoğlu, diğer marketlerin fiyat sabitleme uygulamasına katılmayacaklarını düşündüğünü ifade etti.