Tapu ve İmar Paketi Yeniden Hazırlanıyor

2020 Ocak ayında mecliste görüşülmesi beklenen Tapu ve İmar Paketi yeniden hazırlanıyor. Ak parti tarafından meclise teklif edilen pakette birçok maddeye düzenlemeler getirildi.
Tapu ve İmar Paketi Yeniden Hazırlanıyor
Pakette göze çarpan en büyük değişikliklerin içinde mera, yaylak, kışlak ve otlaklarda kamu kurumlarına bina yapma izni verilmesi göze çarpıyor.

 

MECLİSTEN GEÇMESİ KESİN
Pek çok madde arasında özellikle dikkat çeken önerinin meclisten geçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Paket aynı zamanda rant vergisi, termal santrallere filtresiz çalışma izni verilmesi, gecekondu bölgelerinin TOKİ’ye bırakılması gibi pek çok radikal değişikliği de beraberinde getirecek. Bilindiği gibi termik santrallerin filtresiz çalışmasını içeren kanun tasarısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmeyerek veto edilmişti. Tasarının veto edilmesi sebebiyle tekrardan düzenlenerek meclise gönderilecek. Yeni düzenlemeye göre deprem alanlarında bulunan binalarda da sınırlamalara gidilecek. Daha önce devlet lehine olan paylaşımlarında belediyelere bırakılması düşünülüyor.

 

TARTIŞMALI MADDELER ÇIKARILDI
Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen taslakta yer alan pek çok madde kamuoyunda da büyük tartışmaları beraberinde getirmişti. Ak parti grubu tarafından oluşturulan komisyon pakette yer alan pek çok tartışmalı maddeyi de tamamen paketten çıkartmış durumda. Bu haliyle paketin mecliste herhangi bir engel ile karşılaşmayacağı tahmin ediliyor. Belediyelerden alınan yetkiyle TOKİ gecekondu bölgelerini artık kendisi belirleyecek. Arsa üretme yetkisi de aynı şekilde Milli Emlak da kalmaya devam edecek.

 

ÖNCE UYARI SONRA YIKIM İŞLEMİ YAPILACAK
Yanı sıra kıyılarda bulunan kaçak olarak inşa edilmiş iskeleler ve yapılar bazı istisnaları olmakla birlikte tamamen yıkılacak. Öncelikle kaçak yapıları inşa eden kişilere uyarılar da bulunulacak şayet yıkım yapılmazsa yapının yıkım işlemini devlet üstlenecek ve oluşturduğu maddi külfeti de yine yapı sahiplerinden temin edilmesi sağlanacak. Daha önceden yapılmış olan kamulaştırmalardan herhangi bir ücretlenmeye tabi tutulmaya kişiler hakkında yeni düzenlemeler oluşturuldu. Buna göre kamulaştırma ücreti devlet tarafından bugünkü değeri göz önünde tutularak bu kişilere ödemesi eksiksiz bir şekilde yapılacak. Yapılan plana göre kamulaştırmanın olduğu tarih baz alınarak geçen süre boyunca yıllık faiz işlemi yapılacak.

 

Kaynak: Takvim