Tapu sahipleri için flaş açıklama geldi! Son 14 gün kaldı beyanname verilmesi gerekecek

Türkiye'de tapu sahipleri için flaş gelişmeler gündemde yer edinmeye devam ediyor.
Tapu sahipleri için flaş açıklama geldi! Son 14 gün kaldı beyanname verilmesi gerekecek

Tapu sahipleri için flaş açıklama geldi! Son 14 gün kaldı beyanname verilmesi gerekecek - Türkiye'de tapu sahipleri için flaş gelişmeler gündemde yer edinmeye devam ediyor. Tapu sahiplerinin kira dahil olmak üzere yıllık gelir vergisi beyanname verme süreleri ile Varlık Barışı uygulamalarından yararlanma dönemi 31 Mart tarihi itibariyle sona eriyor. Geçtiğimiz yıl elde edilen kira gelirlerinin 9 bin 500 lirası gelir vergilerinden istina tutulacağı belirtilirken detaylar da usakgundem.com adresinde yer alıyor.

Gayrimenkul sahiplerinin yurt genelinde, "kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi" ödemesi gerekiyor. Bu tarihlere kadar da geçtiğimiz yıllarda elde edilen kira gelirleri için beyan verilmesi gerektiği söylenirken kira dahil de yıllık gelir vergilerinin beyanname verme sürelerinin ile Varlık Barışı uygulamalarından faydalanma süresi de 14 gün sonra sona erecek. 31 Mart'ta tamamlanacak bu uygulama da; aile bireyleri her birinin sahip olmuş olduğu mal ve haklardan elde etmiş olduğu kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname hazırlamaları gerekecek.

GİDER KALEMLERİ AÇIKLANDI

Sabah'ta yer alan habere göre, geçtiğimiz yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 9 bin 500 lirasının gelir vergilerinden istisna tutulacağı belirtilirken; bu tutarı da geçmeyen kira gelirlerinin de beyanının gerekmediği ifade edildi. İstisnayı aşan gelirleri de beyan etmeyen veya eksik bildiren kişilerin de bu hakları ortadan kalkarken aile bireyleri de bu süreçte kira gelirleri adına ayrı beyanname vermesi gerekecek. Beyannamede, gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, birçok gider indirimde kullanılabilecek.

Örnek olarak ise; evini 4 bin liraya kira vererek 1 yılda 48 bin lira kira geliri elde eden bir kişinin; götürü gider yöntemi seçen ev sahibi istisna tutarı 9 bin 500 lira tutarını geçtiği için konut kira geliri beyan ederken; önce 9500 istisna sonrasında da 38 bin 500 liradan yüzde 15 götürü düşerek 5 bin 775 lira ve 32 bin 327 lira üzerinden vergi hesaplaması yapılacağı belirtildi.

Yapılan bu açıklamalar sonrasında tapu sahiplerinin beyannamelerini 31 Mart tarihine kadar belirtmeleri gerektiği açıklandı.