Tapu sahipleri buraya! Ev için ödediğiniz o ücretleri bu şartı sağlayarak para iadesi alabilirsiniz

Türkiye'de normalleşme süreci sonrasında başlayan konut kredisi düşük faiz oranlarıyla milyonlar ev sahibi oldu.
Tapu sahipleri buraya! Ev için ödediğiniz o ücretleri bu şartı sağlayarak para iadesi alabilirsiniz

Tapu sahipleri buraya! Ev için ödediğiniz o ücretleri bu şartı sağlayarak para iadesi alabilirsiniz - Türkiye'de normalleşme süreci sonrasında başlayan konut kredisi düşük faiz oranlarıyla milyonlar ev sahibi oldu. Kredi ile alınan evlerde vatandaşların hem kredi masrafları hem de tapu masrafları olarak bazı ödemeler gerçekleştirdiği bildirilirken kredi ile ev alanların da geri ödendiği bilmediği birçok ödeme yer alıyor.

Ev sahibi oaln vatandaşlar bu ödemeleri geri almadan beklerken konut sahibi olanlar da devlet kurumları ve bankalardan alabilecekleri geri ödemelerin listesine ise usakgundem.com adresinde ulaşabilecek. İşte ev sahiplerinin geri alabileceği o para iadelerine dair tüm detaylar..

KENTSEL DÖNÜŞÜM TAPU HARCI

Türkiye'de milyonların geri alacağı ödemelerden birisi olan kentsel dönüşüm tapu harcı iadesi araştırılıyor. Resmi Gazete'de yayınlanan ve bu uygulamada olan da 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile vatandaşların bazı hakları bulunuyor. Bu yönetmelik 7. maddesi gereği ev sahibi olan bu kişiler tapu harcı muafiyetinden faydalanıyor.

Bu düzenleme sonrası; belediyelerden alınan harçlar, veraset ve intikal dergisi gibi kullanılan kredilerde alınan banka ve sigortalar için de muafiyet hakkı ve noter harcı damgası ödemeleri yapan kişilere tapu harcı muafiyetleri de veriliyor.

EKSPERTİZ ÜCRETİ İADESİ

Ev alan kişilerin merakla araştırdığı eksptertiz ücreti iadesi de geri alabildiği ifade edildi. Buna göre ise eksptersiz ödemeleri 1200 TL'ye kadar çıkarken evden eve de fiyat farklılığı yer alıyor. Ekspertiz ücretini ödediğinize dair banka fatura sunarsa bu ücreti geri alamazken eğer faturası yok ve banka adına kesildiyse bu ödemeyi geri alabilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ İADESİ

Vatandaşların bir diğer en merak ettiği konu da şüphesiz emlak vergisi. Buna göre ise emlak vergiis iadesi için satın aldığınız evin 200 metrekare altında olduğunu ve geliriniz olmadığını ispatlayarak bu ödemeyi geri alabilirsiniz. 

Emekliler, şehit aileleri (dul ve yetimler), gaziler, engelliler ve sosyal güvenlik kurumlarından alınan aylık dışında farklı bir geliri olmayanlara emlak vergisi geri iade ediliyor.

İade talepleri son 5 yıla göredir.