Şubat ve Mart ayı KYK yurt ücretleri ödenecek mi?

Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmelerinin ardından pek çok kişi tarafından KYK yurtlarında herhangi bir ödemenin yapılıp yapılmayacağı merak edildi.
Şubat ve Mart ayı KYK yurt ücretleri ödenecek mi?

6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük depremin ardından alınan son dakika kararı ile birlikte KYK yurtlarının depremzede vatandaşlar için kullanılmasına karar verilmişti. Alınan bu kararın ardından ise pek çok üniversite öğrencisinin KYK yurtlarında kalması nedeni ile öğrencilerin eğitimlerine uzaktan eğitim ile birlikte online bir şekilde devam etmesine karar verildiği açıklandı. Gelen bu açıklamaya tepkilerin de gelmesinin yanı sıra ani bir şekilde yurttan çıkmak zorunda kalan pek çok öğrenci, yaşanan deprem felaketinin arından Şubat ve Mart ayı için ödeme yapıp yapmayacakları da merak edilenler arasında yer aldı. Konu hakkında tepkiler de gelmeye başladı. 

ÖĞRENCİLER BORÇLU GÖRÜNÜYOR İDDİASI! 

KYK yurtlarında kalan öğrencilerin pandeme sürecinde olduğu gibi büyük bir ihtimal ile ödemeye yapmayacakları şeklinde tahmin bulunsa da Şubat ayı için hala sistemde borçlu görünen kişilerin bulunduğu iddiasının ardından pek çok öğrenci sürecin nasıl işleyeceğini merak etti. Bu nedenle de KYK yurdunda kalan öğrenciler büyük bir belirsizlik içerisinde evlerine geri döndü. 

Tüm bunların yanı sıra da özel yurtlarda kalan vatandaşların da konu hakkında büyük zorluklar yaşadığı ifade edildi. Daha önceden yapılmış sözleşmelerinin, zorunlu nedenlerden dolayı iptal edilmesini önemsemeyen bazı yurt sahiplerinin öğrencilerden cayma bedeli almak üzere talepte bulundukları öğrenildi. 

Konuya ilişkin CHP Ankara Milletvekili Murat Emir tarafından yapılan açıklama ile birlikte hükümete eleştirilerini, “Plansız ve öngörüsüz bir şekilde hareket eden AKP iktidarı, üniversite öğrencilerinin yaşadığı mağduriyeti izliyor, hiçbir şekilde gündemine almıyor. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle binlerce üniversite öğrencisinin de yurtlarda kalma gerekliliği de ortadan kalkmış oldu. Şimdi bu öğrenciler, memleketlerine dönmek istiyor. Aralarında yine binlerce depremzede öğrenci de bulunuyor. Ancak, özel yurtlar bu öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30’u tutarında bir cayma bedeli talep ediyor. Cayma bedeli, sözleşmeler hukukuna göre deprem gibi mücbir sebeplerin varlığında istenemez. Yaşadığımız felaket, mücbir bir sebep değil mi? Zaten ekonomik sıkıntılar nedeniyle bin bir zorlukla eğitim hayatına devam etmeye çalışan öğrenciler, neden cayma bedeli ödemek zorunda kalıyor? Üstelik bu öğrenciler arasında depremzedeler de bulunuyor." şeklinde yaptığı açıklama ile dile getirdi. 

Bu açıklamalarda özellike de özel yurtlarda kalan öğrencilerin mağdur olacakları bildirilirken bunun yanı sıra da KYK yurtlarında da büyük bir belirsizliğin bulunduğunu tekrarladı.