Staj çıraklık mağdurları buraya! Staj süresi EYT'ye dahil edilecek meslekler belli oldu!

Milyonlarca EYT'linin yanı sıra EYT'de yararlanamayan staj ve çıraklık mağdurları seslerini duyurmaya çalışırken yapılan açıklamada bazı mesleklerin staj faaliyeti sigorta başlangıcı olarak sayılacağı belirtildi.
Staj çıraklık mağdurları buraya! Staj süresi EYT'ye dahil edilecek meslekler belli oldu!

Milyonlarca kişinin gündeminde yer alan konuların başında EYT yer alırken detaylar merak ediliyor. Bu hafta meclise gelecek olan EYT ile ilgili tartışmalar hala devam ederken özellikle de staj ve çıraklık mağdurları seslerini duyurmaya çalışıyor. Bu noktada alınacak her karar emeklilik hayali kuran vatandaşları hayallerine bir adım daha yaklaştırırken Staj ve çıraklık süresi EYT'ye dahil edilecek meslek dalları belli oldu. Yapılan açıklamalar oldukça dikkat çekti.

EYT'DE STAJ VE ÇIRAKLIK SON DURUM!

Milyonlarca EYT'linin yanı sıra EYT'de yararlanamayan staj ve çıraklık mağdurları seslerini duyurmaya çalışırken yapılan açıklamada bazı mesleklerin staj faaliyeti sigorta başlangıcı olarak sayılacağı belirtildi. Türkiye gündeminde özellikle de son zamanlarda en çok konuşulan konulardan birisi de staj ve çıraklık mağduriyeti olurken staj ve çıraklık günleri prim gününden sayılmayan vatandaşlar EYT'den yararlanamıyor. Bu noktada alınan yeni kararlar ve yapılan açıklamalar dikkat çekerken EYT'den son adımlar atılmaya başlandı. 

Meslek lisesinden mezun olan ve staj faaliyetleri lise yıllarında gerçekleştiği için "işe giriş tarihi" olarak kabul edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarını yakından ilgilendiren açıklamalar geldi. Bazı mesleklerde staj ve çıraklık döneminin EYT'de kabul edilebileceği açıklanırken binlerce mağduru yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Noyan Doğan tarafından kaleme alınan köşe yazısında EYT konusu gündeminde olurken yapılan açıklamalar dikkat çekti. 

Köşe yazısında "Avukat ve doktorlarda durum biraz farklı. Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri ile yine sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri borçlanılabiliyor ve bu durumda emeklilik süresi erkene çekilebiliyor. Örneğin, avukatların bir yıllık stajı süresinin borçlanılması prim gün sayısı açısından emekliği etkiler ve öne çeker. Burada dikkat edilmesi gereken husus, staj süresi içinde sigortalı olunmaması. Sigortalı olunursa doktorlar ve avukatlar bu süreyi borçlanamıyorlar." ifadelerini kullandı. 

''GÜNDEMDE YOK''

Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı olan Onur Önal tarafından yapılan açıklamada staj ve çıraklık mağdurlarlarının kesinlikle emekli edileceği bilgisine yer verilirken Noyan Doğan staj ve çıraklık kapsamında hiçbir çalışmanın olmadığı konusunu dile getirerek  "Staj sürelerinin emeklilikten sayılıp sayılmaması konusu her yıl bir şekilde gündeme gelir, hatta bu konuda kanun tasarı teklifleri de verilir ama bir sonuç çıkmaz. Staj konusu gündemde değil ve şimdilik herhangi bir düzenleme ya da öneri bulunmuyor." dedi.