Son güne girildi! O ödemeyi yapmayan faiziyle ödeyecek!

Araç sürücülerini ilgilendiren MTV'nin ilk taksit ödemeleri için son güne girilirken sürücüler de araştırmalarına başladı. MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık gecikme faizi ile karşılaşırken detaylar da merak ediliyor.
Son güne girildi! O ödemeyi yapmayan faiziyle ödeyecek!

2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yılın ilk taksit ödemeleri 1 Ocak itibarıyla başladı. İlk taksit ödemesinde son güne girilirken matrah değeri, yaş aralığı ve motor hacmine göre MTV ödemesini yapmayan vatandaşlar da gecikme zammı ile karşılaşıyor. Yeni yıl ile birlikte ücretlerde yüzde 61,5 zam yapılan MTV için son ödeme günü olan 31 Aralık salı 2023 tarihinde ödeme yapılması zorunluluğu bulunuyor. MTV ödeme işlemleri 'gib.gov.tr’de yer alan 'Borç Sorgulama ve Ödeme' bölümüne kredi kartı ve banka kartı ile yapılabiliyor. Ödemesini gerçekleştirmeyenler ise ''MTV ödememe cezası var mı, gecikme faizi ne kadar?'' sorularına yanıt arıyor.

MTV GECİKME FAİZİ NE KADAR?

Ocak ayı MTV ödemesi için son tarih 31 Ocak 2023 olacak. Ödemeler idare ve bankalar aracılığıyla tamamlanacak. MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile ödeme yapmak zorunda kalırken belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.

MTV NE KADAR?

MTV 2023 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 61,5 olarak yeniden belirlendi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 2022 yılı için tespit edilen değerleme oranı, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanılarak 2023'de MTV tutarlarına uygulanmak üzere yüzde 61,5 olarak yeniden belirlendi. MTV her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit ödemeleri 1-31 Ocak tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılır.  Ödemeler ise; İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) ve Dijital Ödeme Noktasında “Hızlı Ödeme” bölümünde yer alan MTV Ödeme alanına şifre girişi yapmadan sadece plaka ve TC Kimlik Numarası bilgilerini girerek MTV borçlarını görüntüleyebilir ve ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

2023 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TARİFELERİ

A. (I) Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi


B. (II) Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi


C. (IV) Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi

D. (I/A) Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi