Sivaslı çileği küllerinden yeniden doğuyor

Sivaslı İlçe Belediye Başkanı Hürrüyet Şafak, ilçede meşhur çilekleri başta olmak üzere bir tarım reformu yapmayı planladığını açıkladı.
Sivaslı çileği küllerinden yeniden doğuyor

Şafak, Sivaslı çileği fidesi yetiştirmek için 23 dönüm alan hazırladıklarını, çilek üreticilerine pazarlama dahil her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Şafak başta Sivaslı’nın meşhur üç dudak biberi olmak üzere tüm tarım ürünleri ile bir reform gerçekleştirmek istediğinin de altını çizdi.

Bir televizyon programında ile tarımı hakkında bilgiler veren Şafak,“Sivaslı ilçemizin 930 rakımı var. Çilekler erken yetişir. Rakım yüksek olduğundan Sivaslı çileğinin tadı, kokusu ve dayanma süresi çok farklıdır, Gerçekten çok farklı bir çileğimiz var. Ancak biz bu bunun satışını yapamadığımız için çileğimiz ölmek üzereydi. Ben de Sivaslı çileğinin yeniden yaşaması için tarımda bir reform yapmaya karar verdim.

Bu amaçla 23 dönüm bir alan bularak burada çilek fidesi yetiştirmeye geçen yıl başladık. 2012 yılının ocak ya da Şubat aylarında bu fideleri kesip şokladıktan sonra  Sivaslı halkımıza dağıtacağız.

Belediye olarak pazarlama konusunda da çilek üreticilerimize yardımcı olup sahip çıkacağız. Pazarlama işini de kuracağımız kooperatifler vasıtası ile yaparak halkımız mağdur etmemeyi düşünüyoruz.

Birde Sivaslı Çileğinin coğrafi işaretleme çalışmalarını sürdürüyoruz. Patentini aldıktan sonrada tüm Türkiye’ye Sivaslı çilek fidesi ve çileği ihraç etmeyi düşünüyoruz.

Yatırım destekleri konusunda Sayın kaymakamımız ve Sayın valimizle birlikte çalışmayı çok istiyoruz. Zaten onlar da Sivaslı ilçemiz üzerinden ellerini hiç çekmiyor ve yardımcı oluyorlar bize” dedi.

“ÜÇ DUDAK BİBERİ DE İLÇEMİZE ÖZGÜDÜR”

Sivaslı ilçesine bağlı; Selçikler, Pınarbaşı, Tatar ve Ketenlik gibi belde ve köylerde sulu tarım alanlarında yetişen ve adına “Üç Dudak Biberi” denilen  ilçeye özgü bir biber yetiştiğini kaydeden Şafak, “Bu üç dudak biberi ile yapılan tarhananın tadına doyum olmaz. Bu biber çeşidini de Sivaslı halkımıza tanıtıp yetişmelerini teşvik ederek gelir elde etmelerini istiyoruz.

Sonra yukarı köylerde dönümünde 18-20 ölçek yetişen kuru fasulyemiz var.  Bunu da değerlendirmemiz gerekir.

Ayrıca Elmamız, şeftalimiz, armudumuz, eriğimiz, sebzelerden patlıcanımız, domatesimiz, fasulyemiz var. Hepsini üreticilerimizi teşvik ederek ve yaygınlaştırarak pazarlamasında yardımcı olacağız” şeklinde diğer projelerini de açıkladı.

Hayvancılık ilçemizde modern yöntemlerle yapılmıyor. Eldeniz Köyü civarında 50 bin metrekarelik bir alan belirledik. Hayvancılığı da burada modern yöntemlerle yapılmasını sağlayacağız. Zaten Sivaslı ilçesi tarımda pilot bölge oldu. Umuyorum ki bu tasarladığım tarımdaki reform hareketlerini hayata geçirdiğimizde ilçemiz bambaşka bir çehreye bürünecektir”