Sınai Mülkiyet Hakları Webinarı Gerçekleşti

Uşak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (UTTO), Türk Patent ve Marka Kurumu ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle “Sınai Mülkiyet Hakları” adlı çevrimiçi etkinlik gerçekleştirildi.
Sınai Mülkiyet Hakları Webinarı Gerçekleşti

Etkinliğe Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Çalıkuş, UTTO Koordinatörlüğü, sanayiciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Savaş: “Adı Bir Şehir, Hedefi Dünya, sloganıyla yola çıktık.”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, göreve başladıklarından bu yana, Uşak Üniversitesi olarak farkındalık yaratma konusunda büyük gayret ve çaba gösterdiklerini belirterek, Uşak Üniversitesinin ilk beş ihtisaslaşma üniversitesinden biri olarak Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) alanlarında ihtisaslaştığını söyledi. Uşak ilinin; deri, tekstil ve seramik alanlarında oldukça iyi olduğunu fakat bir marka yaratma konusunda sıkıntı içinde olduğunu fark ettiklerini ifade eden Rektör Savaş, bu bağlamda ilk iş olarak bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalarla toplantılar düzenlediklerini, yapılan toplantılarda sektörün ihtiyaçlarını, üniversiteden beklentilerini dinlediklerini aktardı. Konuşmasında artık alın terinin yetmediğini, alın terinin yanına bilgi terinin eklenmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Savaş, “Türkiye’de bir ilk olan ve üç alanı kapsayan tasarım merkezini açtık. 2018 yılı sonunda Uşak Üniversitesi bünyesinde ihtisaslaşma kapsamında Deri, Tekstil ve Seramik (DTS)Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduk. Kurulduğu andan bu zamana önemli işlere imza attık. “Adı Bir Şehir, Hedefi Dünya” sloganıyla yola çıktık. Tasarım merkezimizde yapılan deri giyim ve aksesuar tasarımlarını ilk olarak cezaevi ile paylaştık. Üretilen ürünlerle beraber cezaevinin kazancının üç katına çıktı. Markalaşma yönünde önemli adımlar atıldı. Ayrıca Uşak ilinde faaliyet gösteren seramik fabrikalarının yurt dışından temin ettikleri tasarımlar artık üniversitemiz bünyesinden karşılanıyor. Böylece dışa bağımlılık azalıyor. Yapılan tasarımlarımız İtalya’da sergilendi ve büyük beğeni aldı. Tekstil alanında ise yaptığımız protokolle 112 Acil Servis kıyafetleri DTS Tasarım Merkezimizde yapılmaktadır. Bunun yanında PTT ve Orman Genel Müdürlüğü’nün çalışma kıyafetlerinin tasarım süreçleri devam etmektedir.” dedi.

Üniversitede Eğitimin Yanında, Bilgi ve Teknoloji Üretilerek Kalkınmaya Destek Olunuyor

Üniversitelerin sadece eğitim yapan kurumlar olmadığını belirten Prof. Dr. Savaş, üniversitelerin aynı zamanda üretilen bilgi ve teknolojilerin patentte dönüştürülerek, ticarileştirilmesiyle bölgenin kalkınmasına destek olacak çalışmaların yapıldığı kurumlar olduğunu ifade etti. Uşak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’ni (UTTO) oldukça önemsediklerini ve faal duruma getirdiklerini belirten Rektör Savaş, UTTO’nun, sanayi ile yakınlaşma ve ortak işler yapma konusunda önemli bir köprü olduğunu söyleyerek etkinliği düzenleyen ve katkı sunan herkese teşekkür etti.

Salgına Rağmen Türk Patent Marka Kurumuna Başvurular Arttı

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, kurum çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “2020 yılında sınai mülkiyet başvurularına baktığımız zaman salgına rağmen Türk Patent Marka Kurumuna yapılan başvuruların arttığını görüyoruz. 2019 yılı Patent başvurularını 2020 yılı Patent başvurularıyla karşılaştırıldığımızda yüzde 1’lik bir artış görülmekte. Faydalı modelde ise yüzde 23’lük artışla 3 bin 580 sayısına ulaşıldı. Marka başvurularında yüzde 7’lik bir artış söz konusu ve 155 bin 900 sayısına ulaşıldı. Tasarım başvurularında yüzde 7 artışla 41 bin 916 sayısına ulaşıldı.” şeklinde konuştu.

Coğrafi işaret alanında, 2020 yılının oldukça başarılı bir yıl olduğuna dikkat çeken Asan, toplamda 184 tane tescil edilen başvuru olduğunu, toplam sayının ise 630’ün üzerine çıktığını, 700’ün üzerinde tescil süreci devam eden başvuruların olduğunu söyledi. Asan, Uşak iline ait 3 tane coğrafi işaret tescilinin olduğunu, bunların Eşme Yörük Kilimi, Uşak Halısı ve Uşak Tarhanası olduğunu sözlerine ekledi.