SGK'dan kötü sürpriz! Emekli maaşları kesiliyor, e-haciz başlatılıyor!

Türkiye’de yeni bir döneme girilmesi ile beraber SGK sıkı bir denetim başlattı. Denetime takılanlara çok yüksek para cezaları kesiliyor.
SGK'dan kötü sürpriz! Emekli maaşları kesiliyor, e-haciz başlatılıyor!

Türkiye’de yeni bir döneme giriş yapıldı. Bu dönemde kurumlar tasarruf yapmaya yönelirken SGK gibi çok büyük bütçelere sahip olan kurumlarda da denetimler en üst seviyeye çıkarıldı. SGK denetimleri ile beraber tespit edilen her türlü usulsüzlük için büyük para cezaları veriliyor. Ayrıca vatandaşlara kolaylık olsun diye uygulanan taksit imkanı da azaltıldı. Bu durum da en çok bazı emeklileri etkiliyor.

TAKSİT SAYISI 6’YA DÜŞTÜ!

SGK denetimlerinde kuruma borcu çıkan kişilere yasaya göre 36 aya kadar taksit imkanı sağlanıyordu. Ancak bu uygulamaya son verildiği bildirildi. SGK’nın yaptığı denetimlerde usulsüz emekli olanlar, prim borcu olanlar veya herhangi bir şekilde SGK’ya borçlu çıkanlardan bu borçlar ya peşin ya da en fazla 6 taksitle tahsil edilmeye başlandı.

ÖDEMEYENE E-HACİZ

SGK’ya borcu olan ve ödemeyenler için ise e-haciz sistemi devreye alındı. Bu sistem ile beraber kurum hızlı şekilde alacaklarını tahsil edebiliyor. Haciz işlemi uygulanan vatandaşların bu borçları ise masraflarla katlanıyor. Oldukça zor durumda kalan bu kişiler sürpriz bir şekilde karşılaştıkları haciz işlemi ile beraber içinden çıkılmaz bir finansal kaosun ortasında kalıyorlar.

EMEKLİ MAAŞLARI KESİLİYOR!

SGK’nın en çok mücadele ettiği alanlardan birisi de kurumdan haksız yere emekli maaşı alan kişiler oluyor. Bu konuda farklı hatalarla emekli olmamaları gerekenler veya dul ve yetim aylığı almaması gerekenler tespit ediliyor. Bu tespit yapıldıktan sonra ise SGK hemen harekete geçiyor.

Emeklilik hesaplamasında hata yapılan kişilerin tespit edilmesi durumunda son 5 yıldır alınan emekli maaşları ve sağlık harcamaları vatandaştan geri isteniyor. Üstelik bu ödemelere yasal faiz de ekleniyor. Bununla da kalmıyor kişilerin emekli maaşları kesiliyor.

Kendisini bir yerde çalışıyormuş gibi göstererek prim ödeyen ama gerçekte çalışmayan kişilerin bu yolla emekli oldukları tespit edildiğinde de SGK harekete geçiyor. Bu kişilerden de yapılan tüm ödemeler yasal faizi ile geri istenerek emekli maaşları kesiliyor.

Son olarak ise babalarından ölüm aylığı almak için eşlerinden resmiyette boşanıp aynı evde yaşamaya devam edenler de radara takılıyor. Bu kişiler tespit edildiğinde yasal işlemler başlatılıyor. İlk olarak emekli maaşı kesiliyor ve sonrasında ise son 5 yıllık yapılan tüm ödemeler geri isteniyor.

SGK’ya borcunu ödeyemeyen vatandaşlar için haciz işlemi kısa bir sürede başlatılıyor. Bu işlem ile beraber vatandaşlar kendilerini icralık bir borçla karşı karşıya buluyorlar.