SGK’dan heyecanlandıran karar! Kısmi emeklilik kolaylaşıyor!

Emekli olmak için SGK sisteminin imkanlarından yararlanmak isteyenlerin en çok araştırdıkları konu kısmi emeklilik oluyor. SGK’nın kısmi emeklilik hakkında yeni bir karar aldığı bildirildi.
SGK’dan heyecanlandıran karar! Kısmi emeklilik kolaylaşıyor!

Türkiye’de emeklilik sisteminde emekli olmanın oldukça farklı yolları bulunuyor. Devlet uzun yıllar prim ödemesi yapan çalışanları emekli edebilmek için çok özel fırsatlar sunabiliyor. Bu konuda araştırma yapanlar bazı durumlarda çok kolay koşullarda emekli olabilmenin mümkün olduğunu görüyorlar. Bu kolay emekliliğin bir diğer adı da kısmi emeklilik oluyor. Kısmi emeklilik nedir, şartları nelerdir, kimler yararlanabilir?

KISMİ EMEKLİLİK NASIL UYGULANIYOR?

Kısmi emeklilik emeklilik yaşları gelmesine rağmen prim şartlarını karşılayamayanlara sunulan bir imkandır. Bu kişiler normal koşullarda emekli olamıyorlar. Ancak yapılan kısmi emeklilik uygulaması ile belirli şartlarla hemen emekli edilebiliyorlar. Bu şartlar da sigorta koluna göre değişiyor. Ayrıca ilk defa sigortalı olunan tarih de kısmi emeklilikte belirleyici olabiliyor.

3600 GÜN İLE EMEKLİ OLUYORLAR!

Kısmi emeklilikte uygulanan en belirgin kural yaş şartı oluyor. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında bu hakka sahip oluyorlar. Bu çerçevede 1999 öncesi sigorta girişi olan kişiler 3600 prim günü toplayıp yaş şartını tamamlayarak emekli olabiliyorlar. Bu kişiler için emekli olmak kısmi emeklilik kapsamında oldukça kolay oluyor. 3600 prim günü sadece EYT kapsamındaki kişilere verilen bir hak oluyor.

SSK’LILAR 4500 GÜN İLE EMEKLİ OLUYORLAR

SSK’lılar için kısmi emeklilik çok özel durumlar haricinde 4500 prim günü şartı ile uygulanıyor. Bu prim gününü tamamlayanlar EYT’li değiller ise yaş şartını da doldurarak emekli olabiliyorlar. Bu açıdan SSK’lı olmak güncel durumda oldukça avantajlı oluyor. Ancak yeni bir yasal düzenleme yapılacağı da biliniyor.

BAĞKUR’A PİYANGO VURACAK!

Bağkur için kısmi emeklilik prim şartı 5400 gün olarak uygulanıyor. Ancak bunda da bir yasal düzenleme kısa süre içerisinde yapılacak ve bu süre 4500 güne düşürülecek. Bu durumda da Bağkur üzerinden kısmi emeklilik oldukça kolaylaşacak. Çalışma Bakanlığı’nın buna dair bir çalışması olduğu biliniyor.

EMEKLİ MAAŞI DEĞİŞMİYOR!

Kısmi emeklilikte emekli maaşı hesaplama konusunda insanları endişelendiren bir durum var. Ancak en düşük emekli maaşı sistemi uygulandıkça çok yüksek seviyeden prim ödemesi yapılmamışsa emekli maaşlarında herhangi bir fark meydana gelmiyor. Genellikle en düşük emekli maaşının altında kalan emekli maaşları en düşük emekli maaşına tamamlandığı için bir dezavantaj meydana gelmiyor.