SGK'dan 180.000 TL toplu ödeme! Paranızı almayı unutmayın, geri verilmiyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından vatandaşlara toplu para ödemeleri yapılmaya devam ediliyor. Şartları karşılayan vatandaşlar SGK’dan 180.000 TL alıyorlar.
SGK'dan 180.000 TL toplu ödeme! Paranızı almayı unutmayın, geri verilmiyor!

Türkiye’de devlet kurumları vatandaşlara zaman zaman toplu para imkanı sunuyorlar. Bu kurumlar arasında SGK da yer alıyor. SGK çok farklı gerekçelerle vatandaşlara para verirken bunlardan birisi de evlenme ödeneği olarak biliniyor. SGK evlenme ödeneği kapsamında kimlere, ne kadar ödeme yapıyor?

EVLENME ÖDENEĞİ KİMLERE VERİLİYOR?

SGK’nın evlenme ödeneği imkanından herkesin yararlanma hakkı bulunmuyor. Bunun için bazı özel koşullar isteniyor. Anne veya babasından ölüm aylığı alan kız çocukları bu imkandan yararlanabiliyorlar. Bu kız çocukları evlenmeleri halinde SGK’ya başvuruyorlar ve SGK da belirli bir hesaplama ile toplu şekilde evlenme ödeneği ödemesi yapıyor. Evliliklerde bir anlamda teşvik olan bu sistem düğün masraflarının bir kısmının karşılanmasında da yardımcı oluyor.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

Evlenme ödeneğinin miktarı kişiden kişiye değişiyor. Bunun hesaplaması belirli bir sistem ile yapılıyor. Anne veya babasından emekli maaşı alan kız çocuğu SGK’ya başvurarak evlenme ödeneği talebinde bulunuyor. SGK bu talebi alıyor ve herhangi bir engel yoksa hesaplama yapıp ödemeyi gerçekleştiriyor. Bu hesaplama ise başvuru yapana SGK tarafından ödenen ölüm aylığının miktarı üzerinden yapılıyor. 2 yıllık ölüm aylığı peşin ve toplu olarak ödeniyor. 7.500 TL ölüm aylığı alan bir kız çocuğu SGK’ya başvurduğunda ona evlenme ödeneği olarak 180.000 TL ödeme yapılıyor. Bu ödeme karşılıksız bir ödeme olurken geriye ödeme gibi bir durum olmuyor.

MAAŞ KESİLİYOR!

Evlenme ödeneği alan kız çocuğuna SGK tarafından verilen maaş evlendiği için kesiliyor. Evlenme ödeneği bu kişiye yapılan bir yardım oluyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Eğer bir boşanma olması durumunda yasal olarak kesilen ölüm aylığının yeniden bağlanması gerekiyor. Yalnız evlenme ödeneği olarak 2 yıllık maaş peşin olarak ödendiği için hemen bu maaş bağlanamıyor. 2 yıllık süre dolduktan sonra yeniden maaş bağlanıyor. Ancak o sürede maaş için herhangi bir ödeme yapılamıyor. 2 yıllık süre dolduktan sonra boşanma gerçekleşirse o zaman kesilen maaş hemen bağlanabiliyor.

Evlenme ödeneği almak isteyenlerin SGK’ya başvuru yapmaları gerekiyor. Bu başvurular değerlendirilip ödemeler gerçekleştiriliyor.