SGK emeklilik yaş tablosu değişiyor! 1999, 2000, 2008 girişliler kaç yaşında emekli olacaklar?

Emeklilik ile alakalı olarak yaşanan gelişmeler çok yakından takip ediliyor. Emeklilik yaşında SGK’nın aldığı kararların ardından emeklilik yaş tablosu da değişiyor.
SGK emeklilik yaş tablosu değişiyor! 1999, 2000, 2008 girişliler kaç yaşında emekli olacaklar?

Türkiye’de emeklilik sisteminde köklü bir reforma imza atılmaya hazırlanılıyor. Çalışma Bakanlığı’nın yönetiminde gerçekleşecek olan bu reform için düğmeye basıldı. Uzun bir süredir yapılan çalışmalar neticelendirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan onay verirse emeklilik sisteminde çok büyük değişiklikler yapılacak. Böylece çalışanların başta yaş şartı olmak üzere emeklilik koşulları değişmiş olacak.

EMEKLİLİK YAŞI NASIL DEĞİŞECEK?

Emeklilik yaşında sigorta başlangıç tarihlerine bağlı olarak bazı değişiklikler yapılıyor. Öncelikle 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıçları olanlar için emeklilik yaş şartı olmayacak. Bu kişiler prim şartlarını tamamlayarak emekli olacaklar. Bu çalışanlar için emekli olmak oldukça basit bir hale geliyor.

1999 sonrası ile 2008 arasında sigorta başlangıçları yapılan çalışanlar için ise kademeli emeklilik sistemi devreye girecek. Kademeli emeklilikte emeklilik yaşı 53’ten başlayacak ve 60 yaşına kadar çıkacak. Bu şekilde kapsam içerisine giren emeklilerin emeklilik koşulları iyileştirilmiş olacak. Hangi kademede hangi avantajın sağlandığı ise ancak kanun teklifi ile netleşecek.

2008 sonrası için ise emeklilik yaşında bir başka kademeli sistem uygulanacak. Bu kişiler gelecek 20 yıl içerisinde emeklilik koşullarını sağladıkça yaş şartları 65 yaşa kadar yükselecek. Şu anda ise bu kişilerin emeklilik yaşları kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak uygulanıyor. Uzunca bir süre de bu yaş şartında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

ÖZEL YAŞ ŞARTI UYGULANACAK!

Emeklilikte yapılacak olan reformlardan birisi de ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi olacak. Sosyal devlet çerçevesinde ev hanımlarına emeklilik hakkı verilerek aile bütçeleri desteklenecek. Ev hanımlarının emeklilik yaşında ise özel bir formül uygulanacak. Çocuk sayısına göre emeklilik yaşında indirim hakkı elde edecek olan ev hanımları bu koşul ile beraber 52 yaşından itibaren emekli olmaya başlayacaklar. Her bir çocuk 2 yıl erken emeklilik hakkı sağlayacak ve en fazla 6 yıl indirim yapılabilecek.

Emeklilik reformu ile alakalı olarak yapılacak yasal düzenlemenin gelecek haftalarda gündeme gelmesi bekleniyor. Bu konuda yaşanacak gelişmeler ile beraber emeklilik sisteminde çok köklü değişiklikler devreye girecek.