SGK Cenaze Parası Ne Kadardır ve Nasıl Alınır?

Ölen bir kişi eğer sigortalı ise ardında kalan yakınlarına ölüm aylığı bağlanması zaten devlet tarafından devam ettirilen bir uygulamadır. Bu uygulamayla birlikte ölen kişinin yakınlarına yardım edilmesi amaçlanıyor. Ardında kalan kişiler gelir durumları iyi değilse hayatını devam ettirmek için bu parayı kullanabiliyordu.
SGK Cenaze Parası Ne Kadardır ve Nasıl Alınır?

Yeni yapılan bir düzenlemeyle birlikte ise ölen kişinin cenazesinin kaldırılması için de devlet tarafından bir ödenek ayrılıyor. Ardında kalan kişiler yakınlık derecesine göre bu ödenekten yararlanabiliyor. Cenazeyi kaldırmak için ölen kişinin yakınlarına 594 YTL ödeniyor.

Kimler İçin Cenaze Parası Alınabilir?

Ölen kişi sigortalı ya da emekli ise ardında kalan yakınları cenaze ödeneğini koşulsuz olarak alabiliyor. Ancak çalışmıyor ve sigortası ödenmemiş olsa bile eğer 360 günlük prim ödenmişse de cenaze ödeneği alınabiliyor. Bunun dışında eğer ölen kişi çalışırken iş kazası sonucunda ölmüş ise herhangi bir koşula bakılmadan cenaze için bir ödeme yapılabiliyor. Ölen kişinin yakınları ölümün ardından SGK’ya başvurarak cenaze yardımını hemen alabilir. Hak sahipleri yakınlık derecesine göre başvuru yapabilir. Önce eşi, eşi yoksa çocukları, onlar da yoksa anne babası ve en son olarak kardeşi ölen kişi için cenaze yardımı alabilir. Sadece ölen kişi sigortasız ise bu ödenek yapılamaz.

Cenaze Parası İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Ölen kişinin yakınları SGK il müdürlüklerine başvuru yaparak cenaze yardımı alabilir. Bunun için en önemli koşul ölüm belgesinin müdürlüğe teslim edilmesidir. Yani önce ölüm belgesi çıkarılmalıdır. Eğer ölen kişinin hiçbir yakını yoksa ve cenaze masraflarını herhangi bir kişi karşılamışsa cenaze ödeneği o kişiye yapılır. Ancak başvuran kişinin cenaze masrafları ödeneği alması için cenazenin üzerinden 5 yıl geçmemesi gereklidir. Ölümün ardından 5 yıl geçtiği takdirde hiçbir ödeme yapılamaz. Herhangi bir şekilde bu ödeneği almamış olanların bunu göz ardı etmemesi gereklidir. Ölen kişi öldüğü anda çalışmıyor olsa da herhangi bir zamanda 360 gün prim ödemişse, prim ödemediği ve sigortasız olduğu halde bir iş kazası sonucunda ölmüşse ve sigortalı ya da emekliyse herkes için bu başvuru yapılabilir.