Sevindirici bir haber; Uşak’ta yerli ırk hayvancılık artıyor

Uşak İl Genel Meclisi Mart Ayı 2. Oturumunda, köylerde besi ve süt sığırcılığının yüzde 68 arttığı ve ithal hayvana ilginin azaldığı belirtildi.
Sevindirici bir haber; Uşak’ta yerli ırk hayvancılık artıyor

Gündemin 2. Maddesi gereği; “Köylerde besi ve süt sığırcılığı” hakkında Tarım ve Diğer Hizmetler Komisyonunca hazırlanan nihai rapor görüşüldü. Komisyon Başkanı Tarık Coruk tarafından okunan raporda; ““Köylerde son yıllarda simental ırka daha çok talep olduğu belirlendi. Daha çok bilhassa Banaz ve ilçe köylerinde kurulu tarımsal kalkınma kooperatiflerince yurt dışından gebe deve ithal edildiği görüldü. Banaz ilçesinde uygulanan ve yüzde 68 başarı sağlanan, “Simental Irkın Geliştirilmesi” projesinin diğer ilçelerde uygulanmasının hayvancılığın gelişmesinde büyük katkısı olacaktır.

Komisyonumuzun yaptığı incelemeler sonucunda dikkati çeken bir olay da köylerde hayvan sayısının giderek artmasıdır. Ancak kaba yem kullanılması konusunda üreticilerimizin yeterince bilgiye sahip olmadığını ve yeterince kullanmadıklarını da üzülerek tespit ettik. Bu konuda İl Özel İdaresi olarak eğitim programları hazırlanmasının Uşak’ta hayvancılığın gelişmesinde büyük faydası olacağı fikri oluşmuştur” bilgisi verildi.

“HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ SU TEMİNİNE BAĞLI”

Raporun okunmasının ardından şahsi görüşlerini dile getiren Komisyon Başkanı Tarık Çoruk, “

Coruk, “özellikle Murat Dağı güneyinde bulunan ve Küçükler barajı civarından su alan köylerde az da olsa hayvancılık yapılmaktadır. Buralar yayla iklimi olması nedeni ile hayvancılığın çokça yapılacağı alanlardır. Ancak patlak su boruları yüzünden burada su problemi yaşanmaktadır. Uşak Belediyesi ile ortak proje yapılırsa bu borular onarılır ve su temin edilir. Hayvancılık gelişir.

Bir de Ulubey İlçesi Avgan Köyünden bulunan su pompaj istasyonu 5 yıldır çalışmadan atıl vaziyette beklemektedir. O zaman 5 milyon TL’ye yapılan bu pompaj istasyonu günümüzde yapılmaya kalkarak en az 10 milyon TL harcamamız gerekmektedir. Kaba yem hammaddesi, yulaf, mısır, yonca gibi bitkilerdir. Bunlara da su lazım, elektrik lazım. İl Özel İdaresi olarak alt yapı sağlamalıyız” şeklinde görüş belirtti.

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, “İlimizde sulama göleti DSİ’nin yaptığı göletler çok sayıda var. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı sulama oranı çok düşük. Meclis olarak şunu gördük ki; köylerde açtığımız 5 kuyudan,  sağlıklı nakil hatları vasıtası ile sulama işlemi yüzde yüz yapılmaktadır.2018 yılı bütçemizden köylümüzün sulama yapması için hatırı sayılır bir pay bıraktık. Sulama işlerine genel olarak baktığımızda ise DSİ’nin yaptığı göletler için bir yol haritası belirleyerek bakanlık katkısı getirmek gerekir diye düşünüyorum” dedi.