Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Sahte para, pek çok kişinin mağdur olduğu bir konudur. Piyasada bulunan sahte paralar ne yazık ki halen insanların problemi olmaya devam etmektedir.
Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Sahte para, yetkili merciiler dışında yetkisi olmayan kişilerce basılmasıdır. Dikkatli olunmadığı sürece anlaşılması çok kolay değildir. Fakat gerçeğinden ayıran bazı özelliklerini bildiğimiz takdirde bu tuzağa düşme olasılığımız azalır hatta ortadan kalkar.

SAHTE PARANIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Öncelikle kâğıt kalitesi gerçek paranın kalitesinden oldukça düşüktür. Para ile ilk temasta belki anlayamayız ama iki parayı yan yana koyunca farkı rahatlıkla görebiliriz. Paranın renk tonundaki farklılık dikkatli gözlerden kaçmayacaktır. Ayrıca temas ile gerçek paranın üzerinin pürüzlü olduğunu görürken, sahte para da böyle bir durumun söz konusu dahi olmadığını görebiliriz.

Emniyet şeritleri kalpazanların en büyük sorunlarından birisidir. Emniyet şeridi taklit edilmesi oldukça zor bir gerçek para detayıdır. Gerçek para üzerinde emniyet şeridi bulunurken, sahte para üzerinde bulunmamaktadır. Çok az sayıda bulunanlar vardır fakat gerçeğinden oldukça farklıdır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise Atatürk görselidir. Sahte paralar piyasada bulunduğundan beri Atatürk görselinin ayırt edici özelliği sıkça konuşulmaktadır. Gerçek parayı aydınlığa doğru tuttuğumuz zaman belli belirsiz oluşan Atatürk suretini görebiliriz. Fakat sahte paralar için aynı durum geçerli değildir.

Kabartmalar da kişilerin sahtesini gerçeğinden ayırt etmesi için oldukça önemli bir detaydır. Elimiz ile incelediğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısının kabartmasını hissedebiliriz. Sahte paralarda ise kabartma söz konusu değildir.

Braille alfabesi belki pek çoğumuzun fark etmediği ama ayırt edici olan bir özelliktir. Gerçek paranın ön yüzünde, filigranın sol üst köşesinde Braille alfabesi ile yazılmış noktalar mevcuttur. Para alışverişini aceleye getirmeden, inceleyerek yaparsak sahte parayı gerçeğinden oldukça kolay ayırt edebiliriz.

Hologram şeritlerin üzerinde bazı motifler mevcuttur. Bu motifler, farklı açıdan bakılan banknotlarda parlak şekilde yansımaktadır. Bu detay için sadece dikkatlice incelememiz yeterlidir.

Ve son olarak gerçek paralarda bütünleşik görünüm bulunmaktadır. Sahte paralarda bulamayacağımız bu bütünleşik görünüm için parayı aydınlığa tutmak gerekmektedir. Paranın sol üst kısmında bulunan şekiller ile paranın arka tarafındaki şekiller birleşir ve paranın değeri yazar. Görüldüğü üzere sadece biraz dikkat ile sahte para mağduru olmaktan kurtulabiliriz.