Rapor alan işçiden maaş kesintisi olur mu?

Birçoğumuz hayatımız boyunca yaşadığımız hastalıklardan dolayı birkaç kere sağlık raporu alarak işe gitmeyip evde istirahat etmişizdir. Devletin çalışanlar için çalışamayacak durumda olduklarında kişinin sağlığı açısından sağlık kurumlarından tescilleterek rapor almalarını sağladığı bu uygulama ile ilgili çoğu işverenin de çalışanın da bilgi eksikliği olduğu gözlemlenmiş.
Rapor alan işçiden maaş kesintisi olur mu?
Konu ile ilgili ise uzmanlar sıkça açıklama yaparak hem işveren açısından hem de çalışan açısından neyin nasıl olması konusunda bilgilendiriyorlar.

İşverenin çalışılmayan günlerin parasını maaştan kestiği sağlık raporunda kaç günlük alma hakkınız var ve buna benzer merak ettiğiniz bütün detayları inceledik.

Coğrafi konumumuz nedeniyle kış aylarında diğer aylara göre daha sık hastalanıyoruz ve sıradan rutin işleri bile bazen yapamayacak hale gelebiliyoruz. Çoğumuz hava şartları nedeniyle geçici süreli hastalıklar yaşarken çoğu kişi de uzun süre mücadele etmek zorunda kladığı hastalıklara yakalanabiliyor. Bütün bunlarla birlikte çalışanlar için zorlu süreç başlamış oluyor. Böyle durumlarda hasta çalışanın hastalığı ile ilgili ve çalışamayacağına dair sağlık kuruluşundan rapor alarak kanıtlaması ve işverene sunması istenmektedir. Sunulmaması halinde işverenin mazeretsiz işe gelmeme sebebiyle çalışanı işten çıkarma hakkı vardır. Rapor getirilmesi halinde ise işveren devamsızlık yapılan günlerin ücretini maaştan keser. Bu durumda ise işçinin mağduriyetini karşılamak adına Sosyal Güvenlik Kurumu kesilen ücretin ödemesini rapor karşılığında çalışana yapar. bunun adına işgöremezlik rapor parası denmektedir.

Kaç günlük sağlık rapor ücreti maaştan kesilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanın raporlu olduğu günlerin belli bir kısmı için ödeme yapmaktadır. Alınan her raporun ücreti maaştan kesilemez ve Sosyal Güvenlik kurumu ödeme yapmaz. Rapor süresinin 3. gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder. Örneğin, 10 günlük rapor için 3,4,5,6,7,8,9 ve 10. gündeki raporları için toplamda 8 günlük iş göremezlik rapor parası ödenir. Yani 2 günlük rapor alan çalışana ödeme yapılmaz.

Diyelim ki işçi iş kazası ya da meslek hastalığından kaynaklı rapor aldı. Bunun için ise raporun tamamı için ödeme yapılır. Böylece iş kazası ya da meslek hastalığından kaynaklı rapor alan çalışanın gelir kaybına uğraması engellenir.