Prim borcu olana ücretsiz sağlıkta son günler

Genel Sağlık Sigortası borçlarını veya bağkur primlerini zamanında ödeyemeyen vatandaşlar, yeni yıla kadar devlet destekli sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecekler.
Prim borcu olana ücretsiz sağlıkta son günler

Yasaya göre Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borçları 60 günden fazla olan bağkurlular ve Genel Sağlık Sigortası primlerini ödeyemeyen kişiler devlet destekli sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorlardır. Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararına göre artık Prim borcu olana ücretsiz sağlık hizmeti verilecek. Bu sayede mağduriyetlerin giderilmesini amaçkanmaktadır. Bu sayede prim borcunu ödeyemeyen vatandaşlar ve bağkurlular, yıl sonuna kadar ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler. 31 Aralık 2019 tarihine kadar geçerli olacak bu ücretsiz devlet destekli sağlık hizmetleri için prim borcu olan kişinin geçmi dönemde borcunun olup olmadığına bakılmayacağı da bildirildi.

Borçlar için yeni bir uzatma tarihi belirlenmediği sürece 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren prim borcu olanlar devlet destekli sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar. Hepm prim borçlarını düzenli ödeyenler hem de prim proçlarını yapılandıranlar ise sağlık hizmetlerini almaya devam edebilecekler. Genel Sağlık Sigortası borcunuzun oluıp olmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bunun için “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası borcu olup borçlarını hala ödemeyenler ve aynı zamanda borçlarını yapılandırmayanlar gecikme cezası ve gecikme faizi ödeyecekler. Bu yüzden bağkurlular veya vatandaşlar Genel Sağlık Sigorta primlerini ödeyebiliyorsa ödemeleri, ödeyemiyorlarsa en kısa süre için yapılandırmaları gerekmektedir. Aksi taktirde hem sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaklar hem de prim borçlarına ceza ve faiz uygulanacaktır.

Ebeveynleri üzerinden sağlık hizmeti alan ve aynı zamanda herhangi bir işte çalışmayan kişiler için Genel Sağlık Sigortası primi yükümlülüğü 18 yaşındna sonr abaşlamaktadır. Bu süre lise mezunları için 20 ve üniversite mezunları için 25 yaşında başlamaktadır. Öğrenciler okuldan mezun olduktan 2 yıl boyunca prim ödeme yükümlülüğü altında olmadan devlet destekli ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Ayrıca Askerlik görevini tamamlamış olan kişiler terhis tarihinden itibaren 30 gün boyunca primödemeden Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmektedirler. Aynı zamanda işsizlik maaşı alan kişiler ise maaşı aldıkları dönem boyunca sağlık hizmeti almaya devam edeceklerdir.