Piyasadaki Durgunluk(Resesyon) Nedir?

Günümüzde pek çok kişi resesyon nedir sorusuna cevap aramaktadır. Resesyon bir ekonomi terimi olup; bir ülkenin ekonomisinde görülen uzun dönemli küçülme ve durgunluk olarak tanımlanmaktadır.
Piyasadaki Durgunluk(Resesyon) Nedir?

Bir ülkenin ekonomisinde resesyon olduğuna işaret eden bazı işaretler vardır. Bunlar: 

  • Sanayi üretiminde düşüş gözlemlenir
  • İşsizlik oranı artar.
  • Borsa ve para piyasaları sağlıksızdır
  • İnsanlar tüketimi azaltırlar ve daha az şey satın almaya başlarlar
  • İnsanların gelir seviyesi azalır.

Arz Talep Eğrileri

Bir piyasada üretici ve tüketicilerin davranışları ürünlerin ve hizmetlerin fiyatını belirlemektedir. Üreticiler bir fiyat belirleyerek ürünlerini bu fiyat ile piyasaya sürerler. Eğer hiçbir kimse ürünü üreticinin belirlediği ilk fiyattan tüketmeye yaklaşmazsa üretici fiyatı indirmeye yoluna başvurur. Belli bir fiyatta bazı tüketiciler ürünü satın almaya başlarlarsa ancak yine de satış miktarı üretici için yeterli değilse, üretici fiyatları bir noktaya kadar indirmeye devam edecektir. Üreticilerin belli bir fiyattan üreterek satmayı amaçladıkları mal ve hizmet miktarına arz, tüketicilerin ise belli bir fiyattan ödeme yaparak satın almak istedikleri mal ve hizmet miktarı da talep olarak tanımlanır.

Peki, piyasada durgunluk neden kaynaklanır? Örneğin, eğer üreticilerin fiyat belirledikleri mal ve hizmetlerin satışında düşme varsa, tüketiciler daha az mal ve hizmet alımı yoluna gidiyorsa ve bu yaklaşık 6 aylık bir süreyi kapsıyorsa; piyasada resesyon var demektir. Resesyon kelime anlamı olarak durgunluk anlamına gelmektedir.