Para Biriktirmek Bazı Yöntemlerle Daha Kolay

Giderleriniz gelirinizi aşıyorsa para biriktirmek işkenceye dönüşebilir. Herkesin gelirinin çok fazla olmadığı düşünüldüğünde günlük hayatta bazı önlemler alınarak para biriktirmek kolaylaşacaktır.
Para Biriktirmek Bazı Yöntemlerle Daha Kolay

Giderlerinizi Önceliklere Göre Sınıflandırın

Her gider temel ihtiyaç değildir. Bunların bir kısmı zorunlu giderler bir kısmı da keyfi giderlerdir. Aylık hesaplamanızı yaparken önce zorunlu giderlerinizi kenarı ayırın ve keyfi giderlerinizi de bölerek uygulayın. Yani kıyafet, ayakkabı ve çantayı aynı anda almak yerine ilk ikisini alıp çanta parasını biriktirmek üzere kenara atabilirsiniz. Bir sonraki ayda da bunu alabilir, bir başka acil olmayan ihtiyacınızı yine para biriktirmek için kullanabilirsiniz.  Yani tamamen keyfi giderlerden soyutlanmak mümkün olmasa da bunu öncelikli hale getirerek tasarruf yapmak mümkündür.

Zararlı Alışkanlıklarınızı Kısıtlayın

 Birçok kişinin aylık giderinin büyük bölümü sigara, düzenli alkol gibi keyfi maddelere gidiyor. Sadece sigara bağımlılığınızdan kurtularak aylık düzenli bir gelir elde edebilirsiniz. Harcayacak daha güzel ve yararlı şeyler bulabilir, üstelik para artırarak birikim bile yapabilirsiniz. Örneğin günde 10 liralık bir harcama aylık 300 lira sigara ödemesi demektir. Bunun yanınıza kaldığı düşünülürse hem keyfi harcamalar hem de birikim için para artacaktır. Ayrıca yaşam kaliteniz, ruhsal ve fiziksel sağlığınız da daha iyi bir hale gelir. Alkolde de çok sık tüketilmesi maddi açıdan zarara sokabilir. Yani arada bir tüketilen belki çok etkilemese de bağımlılık ya da abartıya dönüşen alışkanlıklar maddi açıdan zarara neden olur.