O şartı sağlayan gençlere 26.500 TL’ye kadar teşvik ödemesi yapılacak

Hükümetin gençlere yönelik destekleri devam ediyor. Bu doğrultuda belirlenen şartları sağlayan genç girişimcilere vergi teşviki sağlanacağı bildirildi.
O şartı sağlayan gençlere 26.500 TL’ye kadar teşvik ödemesi yapılacak

2023 yılında devlet tarafından pek çok yardım programı ihtiyaç sahipleri ile buluşmaya devam ediyor. Yardım programlarının yanı sıra pek çok teşvik ödemesi de yapan hükümet kanadından gençler için bir müjde verildi.

DEVLETTEN GENÇ GİRİŞİMCİYE DESTEK

Kendi işini kuran gençlere 2016 yılından bu yana vergi teşviki, 2018 yılından bu yana da prim teşviki uygulanıyor. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, girişimci gençlerin ticari, zirai ve mesleki kazançlarının 75 bin liralık kısmı üç yıl süreyle gelir vergisinden muaf tutuluyor. 2023 yılı için belirlenen tutarlarda değişiklikler yaşanırken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vergi muafiyeti uygulanacak kazanç tutarının 150 bin liraya çıkartılacağını açıkladı. Bakan Nebati, her yıl gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimi tutarına paralel artırılacağını açıkladı.,

26 BİN 500 LİRALIK VERGİ TEŞVİKİ

Bakan Nebati'nin açıklamaları doğrultusunda genç girişimcilerin vergi muafiyeti uygulanan yıllık kazanç tutarı 75 bin liradan 150 bin liraya çıkartılacak. Kendi işini kuran gençlerin kazançlarının 150 bin liralık kısmı vergiden muaf tutulurken bu tutar gelecek yıllarda yeniden değerleme oranına göre artırılacak. Genç girişimcilerin ilk üç yıl elde edecekleri kazançlarının 75 bin liralık kısmının vergiden muaf tutulmasına ilişkin uygulama 2016 yılı ocak ayında başladı. İstisna kapsamındaki kazanç tutarının 150 bin liraya çıkartılmasıyla genç girişimciler 26.500 liraya kadar vergi tuıtarından muaf tutulacak ve 15 bin lira ilave avantaj elde edecekler.

PRİM TEŞVİKİ 41.433 LİRA OLACAK

Kendi işini kuran gençlere ilk yıl prim teşviki de uygulanıyor. 4B (BAĞ-KUR) kapsamında asgari ücret üzerinden ödemeleri gereken sigorta primleri bir yıl boyunca hazineden karşılanırken asgari ücret üzerinden 2023 yılında aylık 3 bin 452 bin 76 lira, yıllık olarak da 41 bin 433 lira 12 kuruş prim ödenmesi gerekiyor. Alınan kararlar doğrultusunda genç girişimcilerin primleri hazineden karşılanacak ve vergi-prim teşviki ile birlikte genç girişimcilerin elde edeceği yıllık avantaj 67 bin 933 liraya ulaşacak.

GENÇ GİRİŞİMCİ TEŞVİKİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

  • Vergi ve prim teşvikinden 18-29 yaş arasındaki gençlerin yararlanabildiği açıklandı. Teşvik alabilmek için ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olmak gerekirken faaliyete başlanılan tarihte 29 yaşını doldurmamış olmak, teşvikten yararlanmak için yeterli sayılıyor.
  • Vergi teşvikinden yararlanan gençlerin, kira, menkul kıymet sermaye iradı, ücret gibi beyana tabi başka gelirlerinin olması durumunda, sadece ticari, zirai ve mesleki kazançları dikkate alınıyor.
  • Teşvikten yararlanmak için işe başlamanın yasal süresi içinde bildirilmesi; kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.
  • Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olanlar teşvikten yararlanamıyor. Ancak, daha önce kurulmuş bir işletme veya mesleki faaliyeti devralmak mümkün. Şayet, devralınan kişi eş veya üçüncü dereceye kadar akraba değil ise teşvik veriliyor.
  • Hayatını kaybeden anne babanın sahip olduğu şirketi devralan ve 29 yaşını doldurmamış bulunan eş ve çocuklar da genç girişimci teşvikinden yararlanabiliyor.