Miras paylaşımları sil baştan! Eksik pay alan kardeşler tapuları bozacak!
Türkiye’de miras paylaşımları genellikle aileler arasında huzuru bozan bir süreç olabiliyor. Bunda mirasçıların haklarına razı gelmemeleri ve daha fazla pay almayı istemeleri etkili oluyor.
Özellikle ailelerde kız çocuklarına daha az miras payı verilmesi bir gelenek olarak uygulanıyor. Hatta bazı bölgelerde kız çocuklarına herhangi bir miras payının verilmediği de oluyor. Tüm bunlar kardeşler arası ilişkileri bir daha düzelmeyecek şekilde bozabiliyor.
HAKKINI ARAYAN TAPULARI BOZAR!
Miras paylaşımı yapıldığında yasalar kime, ne kadar miras payı düşeceğini açık bir şekilde belirliyor. Ancak bu kurallar dışında miras paylaşımı yapılabiliyor. Hatta anne ve babalar mirastan mal kaçırarak çocukları arasında ayrımcılık yapabiliyorlar. Tüm bunların engellenmesinin hukuki çözümleri bulunuyor. Saklı pay şeklinde yapılan uygulama kişilerin miras paylarını güvence altına alıyor.
Bu saklı paya isabet eden mirası kimse bir kişiden alıp diğerine aktaramaz. Bunu malın sahibi olan anne ve babalar bile yapamazlar. Çocuklar açısından değerlendirme yapıldığında anne ve babalarının miraslarının yüzde 50’lik kısmı çocukların saklı payıdır. Bu yüzde 50’lik kısım kesinlikle bir başkasına verilemez. Diğer kalan yüzde 50’lik kısmı mal sahibi istediği gibi kullanabilir.
Mirasta saklı payı elinden alınan kardeşin mahkemeye başvurması durumunda bu paylaşım bozulacaktır. Mahkeme saklı paya isabet eden kısmı hak sahibi olan kardeşe iade etmektedir. Tapu devri yapılsa bile bu uygulanır. Tapu bozularak mirasın iadedi yapılmaktadır. Öte yandan satış yapılarak mirastan mal kaçırma çok başvurulan bir yol oluyor.
Mahkemeler şikayet durumunda bu satışın gerçek bir satış olup olmadığını da araştırıyorlar. Satışın değeri, para transferi, paraya ne olduğu gibi detaylar incelenerek satışın gerçek bir satış olup olmadığına karar veriliyor. Gerçek olmayan bir satış ile mirastan mal kaçırılmış ise bu satış iptal edilerek miras hakkı olanlara bu hakları iade ediliyor.