Mesleki yeterlilik belgesi almayana iş yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş kazaları ve ölümlerin önüne geçmek için Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB)’nde birçok iş kolunu zorunlu tutan yasal düzenlemeler yaptı.
Mesleki yeterlilik belgesi almayana iş yok

Ege Belge Uşak Sorumlusu Ünsal Özkır, firmalarının şu anda Uşak’ta şube açarak yerinde  sınav yapan tek firma olduğunu hatırlatarak,  sınavı geçemeyenin belge alamadığını söyledi.

Özkır, “İnşaat alanında sınav yaparak Mesleki yeterlilik Belgesi veriyoruz Şimdilik Uşak’ta inşaat dalında, duvar, sıva, kalıpçılık, mantolama ustalığı gibi 13 dalda inşaat işlerinde belgeli kalifiye elaman kazandırıyoruz. Şirketimiz, Denizli merkez olmak üzere aralarında Uşakın da bulunduğu Ege Bölgesinde 7 ayrı ilde faaliyet göstermektedir.

Uşak’ta Eylül ayında faaliyete geçtik. Geçen 2,5 aylık sürede 100’den fazla inşaat çalışanına belge vererek usta olmalarını sağladık” dedi.

Özkır, 2016 yılında yasal bir düzenleme ile inşaat sektöründe çalışanlarda mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluğu getirildiğini hatırlatarak, “Mesleki yeterlilik belgesi olmadan hem çalışana hem de çalıştırana para cezaları gelmektedir.

Hükümetimiz, 2021 yılına kadar belge alma süresini uzatmıştır. Çalışan ve işverenlerin canı yanmaması için bu belgeyi şimdiden almalarını öneririm. Zaten süre bitim tarihi olan 2021 yılında ustalık belgesi olmayanı sigortalı iş başı yapamaması yönünde bir takım çalışmaların sürdüğünü öğrendik” şeklinde bilgi verdi.

MYB almanın avantajlarını da sıralayan Özkır, “Bu belgeyi alanlar, kalıpçı duvar ustası gibi kalifiye elaman sayılıyor. Bu iş bulmada büyük avantaj diye düşünüyorum. İşvereneler de KOSGEB desteklerinden daha fazla yararlandırılıyor. Bir bakıma bu belgeyi alan inşaat çalışanı Meslek Lisesi mezunu muamelesi görüyor diyebilirim.

Şirketimizin verdiği yaptığı sınavlar sonucu mesleki yeterlik belgesi almaya hak kazanan inşaat çalışanları, Romanya, Bulgaristan İsviçre gibi Avrupa ülkelerinde iş bulup çalışabiliyor. Nitekim bizden belge alıp yurt dışında çalışan çok oluyor” dedi.