Merkez Bankası'nın yeni kredi kararı Resmi Gazete'de!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sıkı para politikası kapsamında ilave sıkılaştırma adımlarını atmaya devam ediyor. Kredi büyümesine karşılık zorunlu karşılık tesis edilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Merkez Bankası'nın yeni kredi kararı Resmi Gazete'de!

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Merkez Bankası tarafından bir tebliğ yayımlandı. Daha önce bankaların kredi büyümelerine ilişkin ilave tedbirler alınacağına dair açıklanan karar bir tebliğe dönüşerek resmileşti. Merkez Bankası’nın “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Rebliğ’de Değişik Yapılmasına Dair Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ZORUNLU KARŞILIK KARARI ALINDI!

Merkez Bankası’nın son tebliğine göre belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısımları için TL cinsinden zorunlu karşılık gösterilecek. Bankaların gösterecekleri bu zorunlu karşılıklar 1 yıl boyunca bloke olarak tutulacak. Bu durum bankaların kredi büyümesine izin vermemelerini sağlayacak. Zorunlu karşılık göstermek durumunda kalmamak için bankalar kredi büyümesi yapmayarak kredi musluklarını biraz kısacaklar.

Merkez Bankası alınan bu kararı daha önce açıklamıştı. İlave sıkılaşma adımlarına yönelik yapılan açıklamada kredi büyüme sınırlarına dair uygulamanın etkinliğini artırabilmek için menkul kıymet tesisine ek olarak zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelikte çalışma yapıldığı ilan edilmişti.

Yapılan açıklamada kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırı yüzde 3’ten yüzde 2’ye, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 olarak uygulanmasına karar verilmişti.

Merkez Bankası’nın ilgili tebliğine göre kredi büyümelerine ilişkin bankaların hesaplamaları 4 haftada bir defa olmak üzere Cuma günleri hesaplanacak. Zorunlu karşılık tesis, hesaplamanın ardından 2 hafta aradan sonra başlayacak ve 52 hafta sonra sona erecek. Bu işlemler 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren faaliyete başlayan finans kuruluşları için uygulanmayacak.