Merkez Bankası’nın Görevleri Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 11 Haziran 1930 yılında kurulmuştur. Ülkenin para politikalarından sorumlu olan kurumdur diye açıklayabiliriz. Fiyat ve istikrarın sürdürülmesi ve sağlanması şeklinde politikalarını açıklamaktadır.
Merkez Bankası’nın Görevleri Nelerdir?

Ülkenin finans merkezi diyebileceğimiz bu kuruluşun pek çok görevi vardır. Para basılması, faizlerin düşürülmesi yükseltilmesi en bilinen görevleri olsa da daha fazlası da vardır. Diğer bankaların kontrolünü ve ekonomik gelişmeyi de Merkez Bankası sağlamaktadır. Yasalara göre çalışan ancak bağımsız bir yapıya sahip olan Merkez Bankası, pek çok görevi yerine getirmektedir.

Merkez Bankası’nın Görevleri

İlk akla gelen görevi para basmaktır. Dolaşımda olan paraların bazı sebeplerle arttırılması gerekirse para basma işini yapar. Buna ilişkin kararı almak da bu kurumun görevidir.

Devlet adına ödemeleri ve tahsilatları da merkez bankası yapmaktadır.

Para politikalarını belirlemek ve uygulamak da merkez banaksının görevidir. Bu politikalarla para arzını kontrol etmeye çalışmaktır.

Faiz oranlarında yaptığı belirlemeler ile ülke ekonomisini düzenlemeye çalışır. Faiz aracılığıyla enflasyon, deflasyon, döviz kuru gibi ekonomik durumları kontrol altında tutmaya çalışır.

Kamu ve özel bankaların denetimini de sağlamaktadır. Bankaların ve hükümetin kredi kurumu olma özelliğine de sahiptir. Bu yüzden ülkedeki altın ve döviz rezervlerini kontrol altında tutar.

Merkez bankasının tüm bu amaçlarını yerine getirmek için kullandığı ek çok araç bulunmaktadır. Bunlar ise politika araçları olarak nitelenmektedir. Bir nevi merkez banaksının yetkileri olarak nitelenebilir.