Merkez Bankası'ndan yeni tebliğ! Resmi Gazete'de yayımlandı, resmen kaldırıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlenmenin sonlandırıldığı duyuruldu.
Merkez Bankası'ndan yeni tebliğ! Resmi Gazete'de yayımlandı, resmen kaldırıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından makroihtiyati tedbirler çerçevesinden sadeleşme adımları atılmaya devam ediliyor. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iki tebliğ yayınladı. Ayrıca bu yeni kararlara ilişkin Merkez Bankası tarafından yeni bir açıklama da yapıldı.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI!

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “6 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda, menkul kıymet tesisi düzenlemesine yönelik sadeleşme adımları duyurulmuş ve söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planlandığı açıklanmıştı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğ ile menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır.” denildi.

Merkez Bankası bir dönem kredi büyümesini önlemek için bankalara menkul kıymet tesisi yükümlülüğünde değişikliğe gidilmişti. 6 Nisan’da yapılan duyuruda menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürülmesine karar verilmişti. Ayrıca kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama da sonlandırılmıştı.

Merkez Bankası bankalar için yük olan menkul kıymet tesisi yükümlülüğü uygulamasını son 2 yıldır oldukça aktif bir şekilde kullandı. Bu uygulama ile ekonomiyi kontrol altına alan Merkez Bankası yavaş yavaş kilitleri açmaya başladı. Makroihtiyati tedbirlerde sadeleşme yoluna gidileceğine dair açıklamalar daha önce yapılmıştı. Şimdi ise bu açıklamalara uygun bir şekilde çeşitli adımlar atılıyor. Atılan bu adımların ekonomik aktifliğe ve piyasalara olumlu bir şekilde yansıması bekleniyor.