Merkez Bankası SON DAKİKA Mayıs ayı faiz kararı belli oldu! TCMB politika faiz oranı açıklandı

TCMB Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu beklenen Mayıs ayı PPK toplantısı faiz kararını açıkladı.
Merkez Bankası SON DAKİKA Mayıs ayı faiz kararı belli oldu! TCMB politika faiz oranı açıklandı

Merkez Bankası SON DAKİKA Mayıs ayı faiz kararı belli oldu! TCMB politika faiz oranı açıklandı - Dolar kurunda yaşanan yükseliş nedeni ile gözler Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan faiz kararına çevrilmişti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından beklenen Para Politikası Kurulu Toplantısı sonuçlandı. Yapılan toplantı sonrasında TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından merakla beklenen faiz kararı yayımlanan PPK tutanağı ile kamuoyuna duyuruldu. 

TCMB FAİZ KARARI TAHMİNİ GELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak. Açıklanacak faiz kararı merakla beklenirken son oalrak banka politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutmuştu. Mayıs ayı için alınacak kararla ilgili çeşitli tahminler yürütülürken  Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yavaş, konuyla ilgili olarak "TCMB'nin politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutmasını bekliyoruz. Metinde de herhangi bir değişiklik olmayacağını ve ilerleyen zaman dilimlerinde ise uygulanacak para politikası çerçevesinde kararların alınabileceği görüşündeyiz.'' dedi. 

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

Hatırlanacağı üzere 27 Nisan 2023 tarihinde yapılan bir önceki toplantıda TCMB Başkanı Kavcıoğlu tarafından imzalanan kurul kararı ile "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir" denilerek faiz oranı yüzde 8,5 olarak ilan edilmişti. Bugün açıklanan yeni kurul kararı ile ise söz konusu oran bir kere daha sabit tutuldu ve politika faiz oranı yeniden yüzde 8,5 olarak pas geçildi. 

Alınan kararda "Şahap Kavcıoğlu (Başkan), Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmekte, birbirini takip eden banka iflaslarının tetiklediği finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğu gözlenmektedir.

Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışma devam etmekle birlikte, takas anlaşmaları ve yeni likidite imkânları ile finansal istikrarı öncelikleyen eşgüdümlü adımlar atılmaktadır. Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaktadır" ifadelerine yer verildi.