Merkez Bankası Başkanı ABD'de enflasyon açıklaması yaptı!

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, IMF – Dünya Bankası Bahar toplantıları için gittiği ABD’de yaptığı sunumda 2024 yılının ikinci yarısından itibaren manşet enflasyonun düşmeye başlamasını beklediklerini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı ABD'de enflasyon açıklaması yaptı!

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ABD’de çok önemli toplantılara katılarak kritik temaslarda bulunuyor. IMF – Dünya Bankası Bahar toplantılarına katılan Başkan Fatih Karahan, Türkiye ekonomisine dair sunum ile bilgilendirmede bulundu. “Türkiye’de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü” başlıklı sunumu yapan Başkan Fatih Karahan önemli tespitlerde bulundu.

ENFLASYON AÇIKLAMASI!

Türkiye’de hizmet enflasyonunun düşmesinin çok zorlu bir süreç olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, konut enflasyonunda ise gerilemenin kaydedildiğinin altını çizdi. Konut fiyatlarında bir süredir durgunluk gözlemlenirken hem satışlar azaldı hem de fiyatların yükseliş hızında geri çekilme görülmeye başlandı. Ancak henüz konut fiyatlarında geneli kapsayan bir fiyat gerilemesi görülmedi. Fiyat artış hızı durulduğu için konut enflasyonu da gerilemiş oldu.

YURT İÇİ TALEP DİRENÇLİ KALIYOR

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yapmış olduğu sunumda yurt içi talebin normalleşme işaretlerinin görülmesine rağmen henüz dirençli kalmayı sürdürdüğünü belirtti. Bu talebin azaltılması için kredi muslukları kısılırken kredi kartları için de çeşitli tedbirler uygulanıyor. Yine de henüz Merkez Bankası’nın hedeflemiş olduğu yurt içi talep gerilemesi gerçekleşmedi.

TÜRK LİRASI MEVDUATLAR ARTIYOR

Türk lirası mevduatlarının payının arttığını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan lakin bunun hedefe ulaşmada uzak bir noktada olduğuna dikkat çekti. Parasal sıkılaşmanın olumlu etkisinin görüldüğüne dikkat çeken Başkan Fatih Karahan bir kısım mevduat için terse işlemler olduğuna dikkat çekti.

Merkez Bankası parasal sıkılaşma adımları atmaya devam ederken ABD’de yatırımcılara güven verilerek Türkiye’ye sermaye girişlerinin sağlanması amaçlanıyor. Bu yönde önemli görüşmeler yapılsa da şu ana kadar kayda değer bir parasal giriş henüz sağlanamadı.