Merkez Bankası 2024 yıl sonu ve 3 yıllık enflasyon tahmini beklentisi açıklandı

Merkez Bankası enflasyon tahmini raporu yayımlandı. TCMB 2024 2025 2026 yıl sonu enflasyon tahmini rakamları belli oldu.
Merkez Bankası 2024 yıl sonu ve 3 yıllık enflasyon tahmini beklentisi açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan piyasaların merakla beklemiş olduğu 2024 yılının ikinci Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Yapılan toplantıda ekonomi yönetiminin hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için uygulayacağı para politikalarını dile getiren TCMB Başkanı Karahan enflasyon düşene kadar sıkı para politikası uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.

MERKEZ BANKASI 2024 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ VE 3 YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇ OLDU?

Merkez Bankası Başkanı Karahan yapmış olduğu sunumda "Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız. Kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" diyere parasal sıkılaşmanın devam edeceğini söyledi.

TCMB enflasyon hedefini de duyuran Başkan Karahan "2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir." diyerek rakamları tek tek sıraladı.

Merkez Bankası olarak enflasyonda zirvenin Mayıs ayında görülmesini beklediklerini belirterek Mayıs ayı enflasyon tahmini beklentisi olarak rakamı yüzde 75-76 olarak ilan etti. İlk 6 aylık enflasyon tahmini memur ve emekli maaşları zammı için büyük önem taşırken asgari ücretli çalışanlarda Temmuz ayında enflasyonun yüksek çıkması durumunda kendilerine bir kere daha enflasyon farkı zammı verilmesini talep ediyorlardı.