Memurlara, emeklilere kötü haber! Maaş zamları için yeni karar!

Memurların ve emeklilerin maaşlarına Temmuz 2024 dönemi için yapılacak zam ile alakalı olarak çok çarpıcı bir iddia gündeme bomba gibi düştü.
Memurlara, emeklilere kötü haber! Maaş zamları için yeni karar!

Türkiye’de memurlar ve emekliler her yıl olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayında maaşlarına yapılacak zammı sabırsızlıkla beklemeye başladılar. Memurların ve emeklilerin maaşlarına belirli hesaplama yöntemleri ile hesaplanarak Temmuz ayında zam uygulanıyor. Bu yıl da çeşitli hesaplamalar ve şu ana kadar kesinleşmiş zam oranları belli olsa da bu zamlara ilişkin çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Maaş zamlarına yönelik iddiayı paylaşan isim Ziraat Bankası’nda gençmiş dönemlerde Genel Müdür Yardımcılığı pozisyonunda da bulunmuş ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu oldu. Şenol Babuşcu’nun iddiasına göre ekonomi yönetimi hem memurların hem de emeklilerin Temmuz ayında yapılacak olan maaş zamlarının düşük olması için bir karar alıp bu kararı da uygulamaya soktu.

VERGİ VE ZAMLAR ERTELENDİ!

Çokça konuşulacak iddiayı dile getiren Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Ekonomi yönetimi seçim sonrasına bıraktığı vergi ve zamları yılın ilk 6 ayında enflasyon yüksek çıkmasın diye 1 Temmuz’dan itibaren yapmayı planlıyor. Bu şekilde 2024 yılının ilk 6 ayının enflasyonunun düşük çıkması hedefleniyor. İlk 6 aylık enflasyonu düşük çıkarmadaki amaç memur ve emekli Temmuz maaş zamlarının düşük olmasını sağlamak.” dedi.

EMEKLİ VE MEMURA DÜŞÜK ZAM!

Ekonomi yönetimi yapmayı planlamış olduğu vergi artışları ile çeşitli zamları uygulamaya sokmayarak yılın ilk 6 ayında enflasyonun daha fazla artmasını engelleme kararı alırken bu durum memurlara ve emeklilere olumsuz yansıyacak. 1 Temmuz sonrasında aydan aya devreye girecek olan vergi artışları ve zamlar emekli ve memur maaşlarına zam olarak ilk etapta yansımayacak. Emekli ve memur maaşlarına zam yapıldıktan sonra devreye girecek olan vergi ve zamlar ile maaşlar enflasyon karşısında hızlı bir şekilde eriyecek. Telafisi ise 6 ay sonra Ocak 2025’te yapılabilecek ve bu süreçte ekonomi yönetiminin eli rahatlamış olacak.

Mevcut enflasyon görünümüne göre memurların ve emeklilerin Temmuz maaş zamları yüzde 20-25 seviyelerinde olacak. Ancak bu zam enflasyon karşısında uzun süre direnemeyeceği için yılın ikinci yarısı hem memurlar hem de emekliler için oldukça çetin geçecek.