Memurlar başka işlerde çalışabilir mi?

Kamuda çalışan personellerin bazısı ek iş yaparken, kimisi de ek iş yapmayı düşünüyor. Kanunların bir takım kısıtlamaları olmasına rağmen memurların yaptıkları işler haricinde de çalışabilme olanakları bulunuyor.
Memurlar başka işlerde çalışabilir mi?

Memurlar şirket ortağı olabilir mi, sanat faaliyetlerine girişebilir mi pek çok soru kamu çalışanlarının en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Memurların ek iş yapmaları ile ilgili tüm ayrıntılar haberimizde...

Kanun çizdiği sınırlara göre kamu personelleri sosyal güvenlik anlaşması ile herhangi bir kurumda görev yapamıyor veya kendi adları üzerine sosyal güvenlik sistemine dahil olarak bir işyeri açamıyorlar. Fakat bu bağlantıyı kurmadan memurların ek işler yaparak para kazanmaları mümkün. Kamu personelleri kitap yazarlığı, köşe yazarlığı, dizi ya da film oyunculuğu, araç kiralama gibi pek çok konuda herhangi bir problem ile karşılaşmadan iş yapabilme hakkına sahiptirler. Memurların belirtilen yasalar çerçevesinde esnaflık ya da tüccarlık yapmaları da tamamı ile yasak kapsamında yer alıyor. Ancak anonim veya limited şirketlerinde hisselerinin bulunmasında bir sorun teşkil etmiyor. Fakat dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de yönetim ve denetim kurullarında herhangi bir görev işlemine girmemeleridir. Memurların yapabileceği bazı işleri değinecek olursak:

Hakemlik yapabilirler mi?
657 sayılı yasanın 146. Maddesi ‘’gençlik ve spor hizmetleri uygulamasında fiilen görevlendirilecekler hariç’’ tabiri bulunmaktadır. Dolayısıyla söz konusu ifade itibariyle kurumun en üst görevlisinden gerekli izinlerin alınması halinde devlet çalışanlarının hakemli yapmasına imkân tanınıyor.

Televizyonda Program sunabilirler mi?
657 sayılı kanun maddesinde belirtilen sorumlulukların dışına çıkılmaması halinde ve söz konusu işlemin mesai dışında yapılması şartlarına bağlı olarak memurların televizyonlarda program yapabilmesinin önünde hiçbir yasak bulunmuyor. Yanı sıra eğitim ve öğretim görevlerinde de bulunarak aylık kazançlarını arttırabilirler.

Cezai İşlem Var
Memurların belirtilen kanunların dışında ek iş yaparak gelir elde ettiği tespit edilmesi halinde bir takım yaptırımlar ile karşılaşarak hakkında disiplin işlemleri başlatılıyor. Ancak kanun maddelerinin detaylı olarak incelenmesiyle memurların herhangi bir cezai işlem ile karşılaşmadan ikinci hatta üçüncü işlerini yapma şansı bulunuyor. Ek iş yaparak maddi kazanç sağlayan memurların kendi görevlerini aksatmaması halinde aylık kazançlarında önemli derecelerde artış sağlayabilirler.