Memur ve emekli maaş zammı hesaplaması! Resmi rakam açıklandı, maaşlara yüzde kaç zam kesinleşti?

Enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasının ardından emekli ve memur maaş zamları için yeni hesaplamalar yapıldı. Emekli ve memur maaşları Ocak ayında yüzde kaç zamlanacak?
Memur ve emekli maaş zammı hesaplaması! Resmi rakam açıklandı, maaşlara yüzde kaç zam kesinleşti?

Türkiye’de enflasyon rakamlarının milyonlarca emekli ve memur için hayati önemi bulunuyor. Enflasyon rakamları üzerinden emeklilerin ve memurların maaşlarına yapılacak olan Ocak 2024 zammı hesaplaması yapılıyor. Şu ana kadar iki aylık veri belli olurken hem emekliler için hem de memurlar için maaş zammının kesinleşmiş rakamları ortaya çıktı. Peki emekli ve memur maaşları ocak ayında yüzde kaç artacak?

İKİ AYLIK RAKAM BELLİ OLDU!

Maaşlara zam olarak yansıyacak olan enflasyon rakamları belli oluyor. Temmuz ayının enflasyon rakamı bu verilerin ilkiydi. Temmuz ayında TÜFE oranı artışı yüzde 9,49 olarak açıklanmıştı. Ağustos ayının enflasyon rakamı da bugün açıklandı. TÜİK verilerine göre Ağustos 2023 döneminde TÜFE oranı yüzde 9,09 olarak açıklandı. İki aylık toplam enflasyon farkı ise yüzde 18,58 oldu. Hem emekli hem de memur maaşlarına zam olarak yansıyacak olan kesin oran şu anda yüzde 18,58’i buldu. Bu rakamın üzerine yıl sonuna kadar Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında açıklanacak olan enflasyon da eklenecek ve kesin zam oranı o zaman netlik kazanacak.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zammın hesaplaması direkt olarak enflasyon rakamlarından oluşuyor. 2023 yılındaki son 6 aylık enflasyon oranı kadar emekli maaşlarına zam uygulanacak. Şu ana kadar emeklilerin yüzde 18,58 oranında zammı garanti oldu. Bu oranının üzerine yıl sonuna kadar çıkacak olan enflasyon da eklenecek ve böylece emekli maaş zammı da netleşecek. Beklentilere göre emekli maaş zammı Ocak 2024'te yüzde 35 ile yüzde 40 aralığında olacak. Bu oranın yüzde 18,58’lik kısmı bugün TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklamasıyla kesinleşti.

MEMUR MAAŞ ZAMMI SON HESAPLAMA!

Memurların ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zam SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına yapılan zammın çok dışında bir sistemle hesaplanıyor. Memurların toplu sözleşme zamları olduğu için enflasyon farkı değişik bir biçimde hesaplanıyor. Temmuz ayında memurlara uygulanan yüzde 6 oranındaki toplu sözleşme zammı enflasyondan çıkarılarak memur ve memur emeklilerine uygulanacak olan enflasyon farkı bulunuyor. Bu enflasyon farkı Ocak 2024’te toplu sözleşme zammının üzerine eklenerek maaş zamlarının nihai tutarı hesaplanacak.

İki aylık enflasyon farkı yüzde 18,58 olduğu için yüzde 6’lık Temmuz zammı çıkarılarak memurların enflasyon farkının yüzde 12,58 olduğu görülüyor. Memurlara Ocak ayında yapılacak olan yüzde 15 toplu sözleşme zammı da buna eklenince şu anda memurlar ile memur emeklilerinin şimdiden kesinleşen zam oranı yüzde 27,58 oldu. Bu oranın üzerine yıl sonuna kadar açıklanacak olan tüm enflasyon rakamları eklenecek. Memur ve memur emeklilerinin maaş zamlarının yüzde 40’ı geçmesi tahmin ediliyor.