Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Günümüz ticaret dünyasında marka tescili işlemleri oldukça önemli bir hale gelmiştir. Yapılmayan tesciller ileride şirketiniz adına sorunlara yol açabilmektedir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Hem ülkemizde hem de dünyada birçok alanda çok yoğun rekabetler yaşanmaya başlamıştır. Bu rekabetler özellikle internet ile beraber E-Ticaret konusunda en üst seviyeye çıkmış durumdadır. İnsanlar artık ayakta kalmak ve kendini ispat edebilmek için markalaşma konusuna büyük önem vermeye başlamışlardır. Çünkü marka şirketlerin tanıtımları ve varlıkları anlamında en önemli gösterge durumuna gelmiştir. Bu anlamda şirketler ve kişiler için en önemli konuların başında marka tescili nasıl yapılır sorusu gelmektedir.

Çünkü ülkemizde marka tescilinin belirli kuralları ve prosedürleri olmaktadır. Bu kurallara uyulmanda yapılan başvurular ne yazık ki kabul edilmemektedir. Bu sebeple marka tescili yapılırken gerekli kural ve prosedürler bilinmeli ve başvurular bu anlamda eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü ülkemizde marka tescili işlemleri uzun sürdüğü için yapılacak yanlışlarda çok büyük zaman kaybı yaşanmaktadır.

 Profesyonel Marka Tescili Aşamaları

Günümüzde marka tescili işlemlerini kişilerin kendi yapabileceği gibi profesyonel anlamda bu iş ile uğraşan şirketler arayıcılığı ile de yapılabilmektedir. Marka tescili konusunda unutulmaması gereken nokta ülkemizde bu aşamanın 10 ile 12 ay arasında bir sürede olduğudur. Bu sebeple planlamayı en iyi şekilde yapıldıktan sonra vakit kaybetmeden başvuru yapılmalıdır.

Başvurular Türk Patent Enstitüsüne yapılmaktadır. Ayrıca ister elden yapılabileceği gibi online olarak TPE internet sitesi arayıcılığı ile de yapılabilmektedir. TPE tarafından yapılan inceleme aşaması 556 sayılı KHK 7. maddesi uyarınca yapılan inceleme ile bir kelimenin marka olma vasfı taşıyıp taşmadığı karara bağlanmaktadır. İlan aşamasında ise marka 3 ay süre ile Resmi Markalar Bülteninde 3. Şahısların itirazına açılmaktadır. Kabul aşamasında ise herhangi bir itiraz olmaması ile TPE başvuru sahibinden gerekli harcı yatırmasını ister. En son aşamada ise TPE tescil belgesini düzenleyerek yollamaktadır.